Ljubavna bol, pokazala su brojna istraživanja nije samo emocionalna reakcija, nakon prekida dijelovi mozga, inače zaduženi za procesuiranje fizičke boli postaju znatno aktivniji. Naime tijelo ljubavnu bol doživljava kao opeklinu i izgaranje pod kožom, a takva ostavlja niz posljedica na zdravstveno stanje organizma

Oslabljeno srce i problemi s krvnim tlakom
Prekid veze ili razvod za posljedicu ima kroničan stres koji nastaje kada se javlja osjećaj gubitka kontrole, a posljedica je učestali osjećaj straha i panike. Za razliku od akutnog stresa kada je naše tijelo izloženo povremenim navalama adrenalina, kod kroničnog se kontinuirano proizvodi kortizol, hormon stresa.

On naime utječe na svaku stanicu u tijelu, a posebice za krvni tlak i broj otkucaja srca.

Nesanica
Visoka razina kortizola najčešće uzrokuje i poteškoće pri spavanju, tu se javlja i fizički stres jer nakon prekida krevet više ne dijelimo s voljenom osobom na što tijelo reagira nemirom koji ne dopušta odmor. Tad dolazi do najintezivnijeg stupnja začaranog kruga u kojemu stres prouzrokuje nesanicu, a nedostatak sna povećava stres.

Probavne smetnje
Probavni sustav i probavni organi su najskloniji promjenama u funkciji nakon i najmanje količine stresa. Poznato je kako nervoza utječe na probavu, no dugoročna napetost ne uzrokuje samo povremene grčeve nego probleme poput žgaravice, zatvora, proljeva.

Tijelo ljubavnu bol doživljava kao opeklinu i izgaranje pod kožom, a takva ostavlja niz posljedica na zdravstveno stanje organizma

Ako smo dugoročno uznemireni , naš živčani sustav nije u balansu pa dolazi do zatvora, nakupljanja otpadnih produkata u tijelu, a zatim do upalne reakcije u crijevima, što onečišćuje krv i može dovesti do vrlo raznolikih simptoma.

Debljanje
Dugoročni stres povezan je sa nakuplajnjem i zadržavanjem viška masnoće u području trbuha. Brojna su istraživanja pokazala da je visoka razina kortizola povezana s dodatnim trbušnim masnim naslagama pa čak i kod inače vitkih žena.

Stres potiče konzumaciju nezdrave hrane bogate praznim kalorijama, sklonost grickanju zalogaja prepunih masnoća, šećera i soli uzrokuje debljanje i povećava razinu kortizola.

Pad imunološkog sustava
Negativne misli i emocije uzrokovane prekidom ostavljaju veliki trag na imunitetu, tijelo se naime okreće protiv samoga sebe. Učestali osjećaj slabosti, prehlade i alergije javljaju se kao odgovor na oslabljeni imunološki sustav. Osim toga može doći i do autoimunih bolesti, posljedica su im najčešće dugotrajni osjećaju depresije, usamljenosti i socijalne izolacije.

Savjet: Jedini lijek koji pomaže nakon prekida veze, je suočavanje s vlastitim negativnim emocijama koje nikako ne bi smjeli ignorirati. Fizičke i emocionalne učinke prekida veze umanjit će preoblikovanje loših misli i samokritičnosti u pozitivne misli koje će potaknuti buđenje optimizma.

Zdrave navike poput vježbanja, prehrane bogate mineralima i vitaminima, adekvatan odmor uvelike će promijeniti rad tijela i stvoriti zaštitu od stresa.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju