Smijanje je jedan od najstarijih oblika izražavanja i sredstava komunikacije među ljudima. Mnogo toga napisano je o smijehu, ali ove zanimljive činjenice možda još uvijek ne znate.


1. Parovi koji se smiju zajedno – ostaju zajedno

Ova stara izreka nije izmišljotina nego istina. Psiholozi sa sveučilišta California u Berkeleyju proveli su zanimljivo 'ljubavno' istraživanje i otkrili kako oni parovi koji se u stresnim situacijama okreću humoru bolje rješavaju probleme u vezi i zadovoljniji su, a njihove veze su dugotrajne.

Istraživanja su pokazala da samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeva 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kisika tijekom smijanja potiče gubitak kalorija.

2. Nije moguće kontrolirati smijeh
Kada vidite druge ljude kako se smiju, ne možete si pomoći – i vi se nasmijete, zar ne? To se događa zato što zvuk smijeha aktivira dio u našem mozgu koja priprema mišiće lica na micanje i nemoguće je suzbiti tu reakciju.

3. Smijeh sagorijeva kalorije

Smijte se što više jer će, prema istraživanju sveučilišta Vanderbilt, samo 10 minuta smijeha dnevno sagorjeti 50 kalorija. Istraživači su otkrili da povećanje brzine otkucaja srca i potrošnje kisika tijekom smijanja potiče gubitak kalorija.

4. Smijanje pomaže cjelokupnom stanju organizma
Brojne studije potvrdile su dobar utjecaj smijeha na naše zdravlje. Gotovo da nema aspekta u zdravlju koji iskreno smijanje neće poboljšati. Između ostalog, poboljšava pamćenje i mnoge druge funkcije mozga, pozitivno djeluje na protok krvi, imunitet, razinu šećera u krvi i olakšava nam spavanje.

5. Smijeh nije povezan s humorom
Smijanje nije uvjetovano zbijanjem šala. Iako smo skloni vjerovati da nema smijeha bez dobrog vica, situacija je suprotna. Više od 80 posto 'epizoda' smijanja rezultat je običnog razgovora.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju