Ručno pranje veša čini se kao vrlo jednostavna radnja, ali i kod tog kućanskog posla mnogi od nas čine greške kojima uništavamo odjeću od osjetljivih materijala. Kako vaš najdraži pulover ne bi izgubio oblik i kako biste ga mogli nositi što duže, doznajte kojih 5 grešaka kod ručnog pranja rublja morate izbjegavati te kako odjeću prati pravilno

1. Odjeću stavite u lavabo (ili lavor) prije nego ga napunite vodom
Razmišljajte o ručnom pranju rublja kao o kupanju odjeću. Kao što ne biste ušli u kadu prije nego je napunite vodom, isto tako nemojte staviti pulover u lavabo prije nego ga napunite vodom s deterdžentom. Mlaz vode koji 'udari' u tkaninu može je oštetiti, a deterdžent je teže isprati kada se sipa direktno na odjeću.

Ispravno ćete napraviti ako napunite lavabo ili lavor mlakom ili hladnom vodom (slijedite upute na etiketi) te dodajte preporučenu količinu deterdženta za osjetljivo rublje. Promiješajte deterdžent u vodi kako bi se u potpunosti rastopio, umočite tekstilni komad i lagano ga pritisnite prema dnu kako bi bio u potpunosti uronjen.

Odjeću ne ispirite pod mlazom vode iz pipe jer će se tako razvući, već na isti način na koji je perete - u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor

2. Presnažno trljate mrlje
Presnažno trljanje može oštetiti tkaninu, naročito ako je delikatna. Mrlju tretirajte tako da vršcima prstiju lagano utrljate malu količinu sredstva za uklanjanje mrlja. Dok se komad namače, nekoliko puta iscijedite vodu iz njega. Za većinu tkanina dovoljno će biti oko 15 minuta namakanja, a ako je odjeća jače zaprljana i malo više vremena.

3. Odjeću ispirete pod mlazom vode iz pipe

Na taj način delikatna odjeća može se razvući. Ispirati biste je trebali na isti način na koji je perete, u čistoj vodi kojom ste napunili lavabo ili lavor. Znači, nakon što se odjeća dovoljno namakala izvadite je pomoću obje ruke iz vode, položite u kadu ili na drugo mjesto, napunite lavor čistom vodom i lagano namačite komad u vodi. Ako je potrebno vodu promijenite još jednom ili dvaput.

4. Cijedite vodu tako da zavrćete odjeću
Odjeća će se tako sigurno oštetiti, ponajprije će izgubiti oblik te će tkanina postati tanja. Robu ocijedite tako da je s obje ruke izvadite iz čiste vode i nježno stisnete kako biste iscijedile što više vode možete. Zatim je položite na suhi ručnik i rolajte zajedno s ručnikom pritom je lagano stišćući. Na kraju je odrlojate.

5. Objesite rublje da se suši
Kako biste spriječili da se osjetljiva roba, naročito ona pletena, ne razvuče, uvijek je položite na ravno da se suši. Pulovere i kupaće kostime položite na suhi ručnik, a kada se jedna strana osušila okrenite na drugu kako bi sušenje bilo ravnomjerno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju