Da bismo uživali u lijepim cipelama, trebamo ih redovito i pravovaljano održavati. U hladnijim mjesecima gležnjače i čizme izložene su vjetru, kiši i blatu, pa treba uložiti dodatan napor da izgledaju očuvano. Ovo su najčešće greške zbog kojih nam gležnjače tako ne izgledaju


1. Guramo ih u ormarić za cipele

Teško je biti organiziran i uredan ako smo ograničeni prostorom, no nije nemoguće. Nehajno odbacivanje gležnjača ili guranje u prenatrpan ormarić moglo bi trajno promijeniti njihov oblik te ih tako nagrditi. Nakon skidanja u cipele valja staviti zgužvani papir koji će održati konture modela, a cipele valja staviti u uspravan položaj.

Da bismo uživali u lijepim i očuvanim gležnjačama u jesenskim mjesecima treba im posvetiti veću pažnju. Nikad ih nemojte gužvati, ni spremati u ormarić mokre.

2. Ne osušimo ih dovoljno
Mokre gležnjače uslijed jesenskih kiša svakodnevna su pojava. No ako mokre cipele pokušamo ugurati u ormarić, promijenit ćemo im oblik, a njihovo pohranjivanje u zatvoren i skučen prostor moglo bi izazvati neugodne mirise u njima. Obavezno ih posušite prije spremanja i pazite gdje ih stavljate.

3. Nosimo ih svaki dan

Ako želite izbjeći pretjerano rastezanje cipela te izlizivanje potplata, nosite gležnjače svaki drugi dan u kombinaciji s još jednim parom. Na taj način moći će se osušiti do kraja te spasiti od razvoja neugodnih mirisa u njima.

4. Zaboravljamo na zaštitni sprej
Kao što je važno zaštiti kožu tijela od vanjskih utjecaja odgovarajućom kremom, tako je prevencija važna i kod održavanja gležnjača i čizmica! Tretirajte ih sprejevima za zaštitu od kiše, a pogotovo ako je riječ o modelima od brušene kože. Ne zaboravite ih redovito mazati sredstvima za čišćenje i laštenje.

5. Spremimo ih prljave
Gležnjače i cipele potrajat će duže ako ih održavamo tijekom cijele godine. Nikako na kraju sezone ne biste smjeli spremiti cipele s mrljama od kiše i blata (nikad ih ne uranjajte cijele u vodu, već ih čistite krpicom i deterdžentom), a poželjno bi bilo povremeno ih osvježiti zaštitnim sprejem, čak i ako ih ne planirate nositi. Kada čizme i gležnjače počnu gubiti svoj sjaj i oblik, teško ćete ih vratiti u prvotno stanje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju