Koliko god voljela nositi štikle, svaka žena u jednom trenutku života treba uzeti predah od (pre)visokih potpetica. A kada pročitate kojih se to 5 dobrobiti za zdravlje i izgled dogode kada se izujemo iz visokih potpetica jedva ćete dočekati uzeti pauzu od nošenja štikli

1. Noge vam se produže
Visoke potpetice pomažu da nam noge izgledaju dulje, ali kada ih prestanemo nositi noge nam zaista postanu dulje. Naime, žene koje stalno nose visoke potpetice imaju kraće mišiće listova. To je zato jer kada hodamo s podignutim stopalima peta nema prostora za rastezanje do svoje pune, prirodne duljine.

Kombinacija rastezanja, rolanja pete na mekanom valjku i, što je najvažnije, hodanja u ravnim cipelama koje drže nogu pomoći će mišićima u listovima da se dovoljno rastegnu.

Nakon nekoliko dana, tjedana ili, ako ste štikle nosili neprestano, mjeseci tetive će se vratiti u normalnu duljinu, bol u peti će se smiriti i vaša stopala će se preporoditi

2. Osjećaj u leđima je puno bolji
Uz potporu štikli guza izgleda bolje zbog savijanja zdjelice što stražnjicu gura natrag. Međutim, taj položaj također stvara veliki pritisak na donji, lumbalni dio kralješnice kao i na mišiće koji drže taj dio. To može dovesti do oštećenja živca i boli. Kada skinete štikle, istog trena kralješnica se vraća u prirodan anatomski položaj što smanjuje pritisak i bol u lumbalnom dijelu.

3. U petama biste mogli osjetiti bol
Štikle ne skraćuju samo listove na nozi nego i tetive u peti. Počnete li odjednom nositi samo ravne cipele povećat će se pritisak na prekratke tetive jer je stopalo opet pod kutem od 90 stupnjeva što može uzrokovati bol u peti. Nakon nekoliko dana, tjedana ili, ako ste štikle nosili neprestano, mjeseci tetive će se vratiti u normalnu duljinu, bol u peti će se smiriti i vaša stopala će se preporoditi.

4. Bol u koljenima nestaje
Kada nosite štikle centar ravnoteže prebacuje se više prema naprijed što znači dodatni pritisak na tetive i ligamente u koljenima. Kada se izujemo iz štikli koljena osjete trenutno olakšanje te prestaju boljeti.

5. Poboljša se ravnoteža
Nekoliko godina redovitog nošenja štikli može dovesti do neravnoteže snage između mišića gležnja sa strane i onih s prednje i stražnje strane što rezultira nestabilnošću gležnjeva i pogoršanjem ravnoteže tijela. Kada pak hodate u ravnim cipelama mišići gležnja funkcioniraju balansirano što gležanj čini stabilnijim, a ravnotežu boljom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju