Odabir odjeće za vjenčanje zahtijeva pripremu pri čemu se valja pridržavati nepisanih pravila koja nalažu u kojim se komadima odjeće ne biste smjeli pojaviti. Svoje za ili protiv u odabiru bijele haljine, traperica ili pak konzervativnog odijela za vjenčanja dali su domaći dizajneri Aleksandra Dojčinović, Matija Vuica i Ivica Skoko

 

BIJELA HALJINA
Možda vam se čini očito, ali još uvijek se događa da žene, u žarkoj želji da zablistaju, zaborave na najstarije pravilo.
Svoju bijelu haljinu zadržite za neku drugu prigodu, a iz izbora od stotinu boja i nijansi sigurno ćete pronaći nešto što vam odgovara.

Uske i kratke haljine vrlo su popularne za vjenčanja i traži ih sve više žena

Aleksandra Dojčinović: Bijela je ove godine vrlo popularna boja za mladenke, ali i za kume i gošće. Moj je prijedlog da uz bijelu boju uvrstite neki crni, crveni ili zlatni detalj poput remena, torbe ili sakoa.

>>4 stila cipela za vjenčanje o kojima maštaju mladenke

Matija VuicaKrajnje je nepristojno pojaviti se u bijelom na vjenčanju, jer ta boja koja simbolizira čistoću na dan vjenčanja rezervirana je samo za mladenku. Jedino si kuma kao najvažnija osoba uz mladenku smije pojaviti u svijetlijim nijansama, i to onima boje pudera, zlatnoj boji ili nježnoj ružičastoj.

PREKRATKA ILI PREUSKA HALJINA

Ako ste ponosni na svoje tijelo i obline te ih volite pokazivati, to zadovoljstvo ostavite za neku drugu situaciju kao što je djevojačka zabava ili ludi noćni provod. Zapamtite kako je tanka granica između elegancije i neukusa.

Ivica Skoko: Postoje primjerene dužine i primjereni dekoltei kojih se uzvanice svakako trebaju pridržavati. Odlučite li se za usku pripijenu haljinu, njezina dužina ne smije biti iznad koljena, inače je krajnja granica kratkih haljina do polovice bedara.

Dok brojni zaziru od pojavljivanja u trapericama na vjenčanju, Matija Vuica na njih ne stavlja zabranu

Aleksandra Dojčinović: Uske i kratke haljine vrlo su popularne i traži ih sve više žena. Meni su one odličan izbor za vjenčanje, ali mislim da nije problem u modelu haljine. Usko i kratko nije za svakoga.

>> 15 vjenčanica koje će raznježiti 2013. godinu

KONZERVATIVNO ODIJELO
Klasično, pomalo uštogljeno crno ili tamnosivo odijelo savršeno je za posao ili sastanak, ali za ovakve događaje radije ga izbjegavajte, jer vjenčanje je svečana i vesela prigoda. No varijacije na temu uvijek su dobrodošle.

Matija Vuica: Postoje jako ženstvena odijela koja se mogu nositi i na vjenčanja, no poslovnim ženama uzvanicama na vjenčanju ipak bih umjesto odijela savjetovala koktel-haljinu.

>> Nokti: Najnoviji trendovi za vjenčanja i svečane prigode

Aleksandra Dojčinović: Odijela su ove godine 'in' i svakako ih preporučujem. Hlače širokih nogavica i visokog struka u kombinaciji s prozračnom bluzom i sakoom nepogrešiv su odabir.

Za vjenčanje nikada ne bih odabrala:

glasova:

PRENAPADNA I PREGOLIŠAVA HALJINA
Pretjerivanje nikada nije dobra opcija, posebno kada je riječ o elegantnoj prigodi.

Maksimalno izbjegavajte prenapadne, pregolišave ili prenaglašene haljine koje vrište 'pogledaj me!' To ni jedna mladenka neće smatrati simpatičnim, jer se jako dobro zna tko mora biti u centru pažnje.

Prije odabira haljine vrlo je važno znati kakvu vjenčanicu ima mladenka jer ne smijete biti svečaniji od nje

Aleksandra Dojčinović: Prije odabira haljine vrlo je važno znati kakvu vjenčanicu ima mladenka jer vi nikako ne smijete biti svečaniji od nje.  Ako niste sigurni, izbjegavajte duge toalete i radije odaberite koktel-haljinu do koljena. Ekstra duboki dekolte ili haljine s napadnim prorezima mogu izgledati vrlo elegantno, ali, ponavljam, nisu za svakoga.

Ivica Skoko: Pri odabiru haljine za vjenčanje svakako bih preporučio pristojne krojeve i boje. Važno je pridržavati se ppravila kako je manje uvijek više. Uz jednostavnu haljinu lako možete kombinirati modne dodatke koji će vašu pojavu učiniti glamuroznom.

>> Kako odabrati cvijeće za vjenčanje?

TRAPERICE
One jesu udobne, seksi i u njima možete opušteno plesati cijelu večer, ali traperice na vjenčanju samo su znak nepoštovanja. Svadbe su najčešće elegantne svečanosti u koje je uloženo puno truda, vremena i novaca. Upravo zbog toga, prilagodite se situaciji i ispoštujte sitna pravila koja mladencima mnogo znače.

Matija Vuica: Na traperice ne bih stavila zabranu, raskošna bluza, svilena košulja mogu dati i ovom bezvremenskom komadu dozu glamura.

Aleksandra Dojčinović: Apsolutni NE za traperice na vjenčanju, a to pravilo vrijedi i za muškarce i za žene.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju