Jeste li se danas na nešto potužili? Primjerice na vozača u autobusu, nedostatak parkirnog mjesta u gradu, (pre)toplo vrijeme ili hrpu posla?

Rijetko tko može se oduprijeti porivu da se požali na neki negativni aspekt u životu. Drugi pak zadovoljavaju tu potrebu i više nego što bi trebali. Osjećate li da negativne emocije troše previše vašeg vremena i energije, evo što možete poduzeti u vezi s tim.

1. Osvijestite da se previše žalite
Znate li što je kukanje? Fokusiranje svojeg dragocjenog vremena i energije na negativne stvari u životu, što dovodi do stresa, tjeskobe i ljutnje. Zapišite svaku sitnicu na koju ste se požalili u jednom danu. Preispitajte kako se osjećate nakon što se nakon nečega požalite. Razmislite o tome kako takav način ponašanja utječe na vaše raspoloženje.

Pogledajte se i u ogledalo s vremena na vrijeme. Ljudi nekada zatomljuju svoju potrebu da se požale jer ne žele biti oni koji stalno kukaju, ali njihov položaj tijela i facijalne ekspresije otkrivaju da rade stvari koje im nisu po volji.

2. Dopustite si određeno vrijeme za "izbacivanje negativne energije" 

Na poslu proživljavate mobbing ili imate ozbiljnih obiteljskih problema? U nekim slučajevima postoji opravdan razlog za ljutnju i brigu. U tim situacijama nije lako kontrolirati svoje emocije. Upravo zato važno je prepoznati svoje osjećaje i dopustiti si određeno vrijeme u danu za izbacivanje negativne energije.

3. Dajte si zadatak: danas se uopće neću žaliti

Vježbajte svoje strpljenje. Jednom tjedno dajte si zadatak da se cijeli dan nećete ni na što požaliti. Opažajte stvari oko sebe, a ako naiđete na neki negativni aspekt, pustite da prođe bez ikakvih komentara. Kad osjetite potrebu da se želite na nešto požaliti, stanite, duboko udahnite i izdahnite, razmislite o problemu i nastavite dan prema svojem planu.

Zahvalnost je najvažnija kvaliteta na koju se morate fokusirati kada želite poboljšati svoj život. Ako napravite popis stvari na kojima ste zahvalni, tada smanjujete šansu za širenje negative u svojem životu. Ne budite prestrogi prema sebi, to nije lagan zadatak.4. Učinite nešto u vezi sa svojim kukanjem 
Većina malih pritužbi u životu započinje s rečenicama: kako sam umorna, kako sam gladna i slično. Umjesto da širite popis svojih pritužbi, promijenite stvari na bolje. Ako ste umorni, odspavajte pola sata. Ako ste gladni, pripremite si zdravi obrok.

Većina životnih pritužbi odnose se na stvari koje nisu neki veliki problem. One zapravo maskiraju potrebu da korijenski promijenimo neke druge aspekte života na koje nismo spremni, tvrdi psihijatar Christopher Strumble, direktor digitalne klinike Renew TeleHealth.

Rješavajte stvari koje možete i budite otvoreni za ulazak novih stvari u svoj život.

5. Pretvorite pritužbu u zahvalnost
Zahvalnost je najvažnija kvaliteta na koju se morate fokusirati kada želite poboljšati svoj život. Ako napravite popis stvari na kojima ste zahvalni, tada smanjujete šansu za širenje negative u svojem životu. Ne budite prestrogi prema sebi, to nije lagan zadatak.

Nekad ćete se osjećati odlično, drugih dana željet ćete se žaliti na sve oko sebe. Dajte si vremena da se prilagodite na nov način razmišljanja. Koncentirajte se na svoje ciljeve, pokušajte stvari sagledavati na pozitivan način i odjednom ćete primijetiti da se žalite sve manje i manje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju