Puno prije Cindy, Linde, Naomi, Christy i ostalih modela iz takozvane zlatne generacije, svijetom mode vladale su žene koje pamte samo pravi modni znalci

Galerija Veruschka Dovima Dovima (desno) i Audrey Hepburn (lijevo) u filmu Funny Face +3 China Machado 2016. godine 1. Dovima

Dorothy Virginia Margaret Juba vladala je svijetom mode u 50-im godinama prošlog stoljeća. Lijepu Amerikanku poznatiju pod nadimkom Dovima slučajno je na ulicama New Yorka otkrio jedan od urednika u Vogueu i dan kasnije organizirao snimanje s legendarnim fotografom Irvingom Pennom.
Dovima Dovima (Foto: Profimedia)
Bio je to početak velike karijere koju je obilježila suradnja s Richardom Avedonom. Njegova fotografija pod nazivom "Dovima sa slonovima" nastala 1955. godine u pariškom cirkusu smatra se jednom od najboljih modnih fotografija svih vremena. Na njoj Dovima nosi haljinu s potpisom modne kuće Dior, prvu koju je za njih dizajnirao tadašnji novi asistent Christiana Diora - Yves Saint Laurent.

2. China Machado

Modna karijera Noelie Dasouze Machado, koju svijet mode pamti kao Chinu Machado, započela je selidbom u Pariz. Igrom slučaja dobila je priliku nositi jednu reviju Huberta de Givenchyja, nakon koje ju je zadivljeni dizajner pozvao da postane dio stalnog tima modela njegove modne kuće.

China je bila jedna od muza Richarda Avedona, koji je jednom prilikom izjavio da je ona "najvjerojatnije najljepša žena na svijetu". S njim je 1959. godine napravila kultni editorijal za magazin Harper's Bazaar. Ova ljepotica kineskih, portugalskih i američkih korijena bila je prva tamnoputa manekenka koja se pojavila na stranicama magazina.
China Machado 2016. godine China Machado 2016. godine (Foto: AFP)

3. Irina Pantaeva

Prva Azijatkinja s titulom supermodela rođena je 1967. godine u republici Burjatskoj u istočnom Sibiru. Brzinom munje osvojila je modne piste početkom 90-ih, a prvu priliku pružio joj je Karl Lagerfeld i uvrstio je među modele koji su nosili njegove haute couture kolekcije. Nosila je i revije za modne kuće Christian Dior, Alexander McQueen, John Galliano, Yves Saint Laurent, Kenzo, Issey Miyake te mnoge druge.
Irina Pantaeva Irina Pantaeva (Foto: AFP)
4. Carmen Dell'Orefice

Carmen je imala samo 15 godina kada se 1946. godine prvi put pojavila na naslovnici Voguea, a uz nekoliko prekida njezina karijera nastavila se sve do danas. Trenutno je vlasnica titule najstarije manekenke na svijetu, često nosi revije, pojavljuje se u raznim kampanjama i snima editorijale.
Carmen Dell\'Orefice Carmen Dell\'Orefice Foto: AFP
5. Veruschka

Njemica Vera Gottliebe Anna Gräfin von Lehndorff-Steinort rodila se 1939. godine u Kalinjingradu. Imala je 20 godina kada ju je u Firenci otkrio fotograf Ugo Mulas. Tijekom karijere radila je s brojnim legendarnim fotografima poput Helmuta Newtona i Richarda Avedona, a 1966. godine pojavila se u kultnom filmu "Blow-up" talijanskog redatelja Michelangela Antonionija. Modelingu se vratila prošle godine kada je postala zaštitno lice švedskog brenda Acne Studios.
Veruschka Veruschka Foto: Profimedia

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju