Svima nam ponekad treba 'detaljno' čišćenje organizma, ali i pomisao na detoksikaciju obično asocira na odricanje, glad i promjene raspoloženja. No nasreću organizam možemo očistiti i slijedeći nekoliko lukavih pravila

1. Dan započnite čašom tople vode s limunom
Jedan od najzdravijih jutarnjih napitaka s kojim bi bilo dobro započeti dan. Važno je da voda bude topla jer hladna hrana i piće mogu 'šokirati' probavni sustav i usporiti njegov rad. Vitamin C pak iz limuna poboljšat će funkciju enzima i stimulirati jetru kako bi tijelo brže izbacivalo toksine. Limun pomaže probavu i olakšava pražnjenje crijeva.

2. Isprobajte aktivni ugljen
Jedan od načina za eliminirati toksine iz organizam je uzimanje aktivnog ugljena, pripravka koji se uzima oralnim putem, a ima svojstvo upijanja štetnih tvari u probavnom sustavu te pomaže kod detoksikacije. Možete ga pomiješati s malo limunade, ali ga nije preporučljivo koristiti dulje vrijeme. U kraćem vremenskom razdoblju je siguran i neškodljiv, a prije upotrebe i doziranja posavjetujte se s liječnikom ili ljekarnikom.

3. Izbjegavajte prerađenu hranu u velikim pakiranjima i konzervama
Iako je prerađenoj hrani, posebno grickalicama u velikim pakiranjima, mnogima teško reći ne, kako bismo očistili organizam ovo je hrana koju bi bilo dobro izbjegavati. Pravilo izbjegavanja 'konzervirane hrane i one u velikim pakiranjima' omogućit će nam da na jelovnik za zamjenu uvrstimo više svježeg voća, povrća, žitarica i orašastih plodova.

4. Uzimajte probiotike
Organizam je opterećen probavljanjem teške i često nezdrave hrane. Kako bi lakše eliminirali otrove iz tijela pomažu nam Lactobacillus acidophilus dobre bakterije koje smanjuju razinu toksina u crijevima.

Kako biste poboljšali probavu i učinkovitije čistili organizam svojoj prehrani možete dodati malo više probiotika u jogurtima, ali i uzeti neki nadomjestak prehrani poput praha ili kapsula probiotika.

5. U prehranu uvrstite začine
Začini poput đumbira, cimeta, kumina, kurkume osim što će dati novi okus vašim jelima pomoći će tijelu da se brže očisti. Kurkuma pomaže jetrenim enzimima u otpuštanju kancerogenih otrova iz organizma. Kumin se pak upotrebljava za čišćenje od parazita i crijevnih glista te protiv nadutosti trbuha te poboljšanja probave.

Đumbir je bogat gingerolom, prirodnim sastojkom koji poboljšava rad crijeva. Osim toga olakšava i potiče probavu, ublažava nadutost i želučane tegobe. Cimet također pomaže tijelu da se očisti od toksina pa nije čudno da je često sastojak mnogih detoksikacijskih napitaka.