Ponekad je roditeljima jednostavnije izreći sitnu laž nego odugovlačiti i raspravljati s djecom. No, takve laži znaju neprimjetno postati i češća navika. Donosimo vam pet malih laži koje roditelji redovito govore svojoj djeci, a ne bi smjeli

1. Obećajem da te neće boljeti.
S ovom laži poslužio se svaki roditelj barem jednom u životu, i to tijekom posjeta liječniku. Vriska i plač sastavni su dio cijepljenja djeteta, a kako bi roditelji umirili djecu, često izgovaraju ovu laž.

Umjesto toga, probajte im objasniti kako će malo zaboljeti, ali da će brzo biti gotovo i da će uskoro zaboraviti na to.

2. Park više ne radi.
Naravno da park nema radno vrijeme, ali nema potrebe da kažete djeci kako je zatvoren ili da sada nikoga više nema tamo.

Roditeljima je ponekad jednostavnije izgovoriti malu laž, no takve laži ne bi im trebale ući u naviku

Umjesto toga recite djeci istinu. Neke obaveze se sada moraju napraviti i jednostavno ih nemate vremena odvesti. Možda će se žaliti, ali shvatit će da ne može baš uvijek biti po njihovom.

3. Vrijeme je za spavanje.
Tek je 19.30 sati, a vrijeme za njihov počinak je iza 20 sati. No, ova laž vrlo je kratkotrajna jer čim djeca počnu shvaćati pojam vremena, počet će vas prozivati zbog ove male laži.

Umjesto toga izrazite se drugačije. Recite im kako je vrijeme za spremanje za krevet, i nastojte započeti s ovom rutinom svaki put u isto vrijeme.

4. Dolazim za minutu.
Svi mi ovo kažemo puno puta, ali rijetko to bude unutar točnog vremenskog okvira. Naravno da je namjera roditelja uvijek dobra, ali ova je laž nepotrebna.

Jednostavno djeci recite točno što radite i kada ćete biti gotovi s time jer postoji šansa da će to potrajati duže od minute.

5. Odlazim bez tebe.
Ovu laž uopće nema smisla izgovarati jer kroz nju mogu prozreti i mala djeca. Pokušaj ovakve isprazne prijetnje rijetko kojem roditelju uspijeva dugoročno.

Umjesto toga im recite da ako ne krenu sada, kasnije neće moći gledati crtić ili nešto slično tome. Djeca će vas tada poslušati jer će vaše riječi imati određenu težinu.

Provjerite i kojih to 5 navika morate izbjegavati pred djetetom.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju