Iako štikle baš i nisu najbolja obuća za zdravlje naših stopala, ipak im teško odolijevamo i ne možemo ih prestati nositi. To znaju i ortopedi koji ovaj put imaju nekoliko savjeta o tome kako odabrati model koji će uzrokovati najmanje boli i na kojima će vam stopala biti zahvalna

1. Birajte deblje i punije pete. Visoke pete prebacit će čitavu vašu težinu na prednji dio stopala. To uzrokuje osjećaj pečenja i boli pri vrhu tabana te razvijanje žuljeva. Ako volite visoke štikle, ne birajte modele s izrazito tankom potpeticom i radije se odlučite za modele punijom petom ili pak 'blok' petom jer će ona pomoći u ravnomjernijem raspoređivanje tjelesne težine.

2. Izbjegavajte masivne platforme. Ortopedi preporučaju da se klonite teških platformi jer one imaju preveliku težinu i sputavaju vas pri hodanju. Trebali biste izbjegavati i masivne 'flatforme' - križanac između niskih ravnih cipela i platformi. Takvi modeli nemaju fleksibilan džon i u njima hod poprima odlike 'stupanja', a to šteti vašim zglobovima i koljenima. Birajte modele s manjom platformom i u kombinaciji s punom petom.

3. Prilagodite štikle stopalima, a ne obrnuto. Često ne razmišljamo o tome što treba našim stopalima nego jednostavno podlegnemo pred lijepim štiklama koje nam uopće ne odgovaraju. To može biti posebno bolno u slučaju širokih stopala koja trebaju puno prostora.

Birajte modele s punijom petom ili 'blok' petom jer će one pomoći u ravnomjernom raspoređivanju tjelesne težine.

Ako odaberete model štikli koji je previše uzak, prije svega u prednjem dijelu, metarzofalangealni zglobovi u stopalu bit će pod prevelikim pritiskom. Stopala će biti previše stisnuta i to će vam uzrokovati bol. Ako imate široka stopala, birajte modele s tupim ili okruglim vrhom jer oni imaju širi kalup koji je puno udobniji.

Savjet plus: Luk stopala prilagođava se modelu cipela koje nosite. Ako namjeravate iz ravnih tenisica odmah uskočiti u štikle s visokom petom, očekujte da će stopalu trebati vremena da se privikne na promjenu. Također nemojte stalno nositi samo štikle ili samo ravne cipele nego pokušajte naizmjence kombinirati modele s različitom petom jer je puno zdravije za vaše noge.

U galeriji pogledajte modele cipela s pravilnom visokom potpeticom koje smo za vas pronašli u našim trgovinama.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju