Neka hrana sadrži sastojke bogate hranjivim tvarima koja će unaprijediti zdravlje čovjeka, dok druga usporava njegov metabolizam i dodaje neželjene masne jastučiće na kritičnim mjestima na tijelu. Na potonjem popisu naći ćete neke dobro poznate kalorične predstavnike, ali i pokoju iznenađujuću iznimku

1. Keksi
Većina 'industrijskih' deserata rade se s velikim količinom šećera, zasićenim i i hidrogeniziranim mastima. Zbog toga su toliko fini, ali i pogubni za opseg našeg struka.

Pokušajte izbaciti s jelovnika ove slatke 'napasti', ograničiti njihov unos na jedan do dva komada dnevno, ili ih zamijeniti domaćim keksićima koje ćete samostalno napraviti od zobenih pahuljica, meda i orašastih plodova.

>> 7 činjenica o mastima zbog kojih ćete promijeniti način na koji jedete

2. Rafinirane žitarice

Hrana napravljena od bijelog ili rafiniranog brašna poput kruha i tjestenine ne sadrži prehrambena vlakna koja vam daju onaj osjećaj 'sitosti'. Zbog toga je vrlo lako u kratkom vremenu pojesti previše kalorija odjednom.

Ne čudi stoga što se upravo takve namirnice nalaze na popisu stvari koje vole jesti ljudi s viškom kilograma. Izbjegnite ovu dijetetsku zamku i prebacite se na proizvode od integralnog ili cjelovitog brašna.

Bijela tjestenina, riža i kruh napravljeni su od rafiniranog brašna. S obzirom da ovi proizvodi ne sadrže prehrambena vlakna koja zasićuju, vrlo je lako pretjerati u njihovoj konzumaciji.

3. Sir
Kremasti sir za mazanje ili punomasni sir u kriškama čest je izbor brojnih osoba za doručak. Sir je odličan izvor kalcija, ali i mliječnih masti, pa je vrlo lako pretjerati s uživanjem u njegovom okusu. U jednoj žlici sira za mazanje, primjerice, nalazi se 50 kalorija i 5 grama zasićenih masnih kiselina. Volite li početi dan sa sirom, najbolje bi bilo birati posni svježi sir sa smanjenim udjelom masnoća.

4. Čips

Krumpirov čips pun je masnoća i soli, pa očekivano pridonosi skupljanju viška kilograma. Uz to je iznimno 'zarazan', odnosno teško ga je prestati jesti jednom kad počnete. Ako ste navikli na grickanje, samostalno napravite neke zdravije varijante hrskavog čipsa od kelja ili jabuka.

>> Zeleni čips: Recept za najzdraviju hrskavu grickalicu

5. Voćni sok

Iznenađeni što vidite ovu namirnicu na popisu? Voćni sokovi mogu predstavljati dobre izvore vitamina i minerala, no istovremeno sadrže i mnogo šećera, te vas tako 'natjeraju' da uzmete više kalorija nego što biste trebali.

Američka nutricionistica i dijetetičarka Joan Salge Blake sa sveučilišta u Bostonu kaže da prosječna čaša voćnog soka pridodaje 122 kalorije vašem dnevnom unosu. Rješenje? Voćni sok zamijenite s nezaslađenim biljnim čajem.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju