Jeste li znali kako neke svakodnevne navike koje radimo rutinski mogu ugroziti vaš oči? Želite li sačuvati vid i oči održati zdravima izbjegavajte sljedeće obrasce ponašanja

1. Gledanje filmova na laptopu ili tabletu
Iako je praktično i zabavno, gledanje filmova, serija ili dugo čitanje s laptopa ili tableta je vrlo štetno za vaš vid.

Blizina ekrana koji je tek 20 do 30 centimetara udaljen od vašeg lica značajno umara i napreže oči zbog čega se mogu javiti i glavobolje. Svako toliko napravite pauzu od 5 minuta i gledajte u daljinu.

Premalo treptanja dok radite na računalu isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svrbeži oka.

2. Odlazak na sunce bez sunčanih naočala
Osim što šteti vašoj koži, UV zračenje vrlo je opasno i za vaše oči te može uzrokovati razne bolesti.

Tijekom kasnih proljetnih i ljetnih mjeseci, kada je UV zračenje najjače ne zaboravite staviti sunčane naočale čija leća ima adekvatnu zaštitu. Naočale nosite tijekom ljeta čak i ako je polu oblačno vrijeme.

3. Čitanje tijekom vožnje
Duga vožnja može biti poprilično dosadna, no umjesto čitanja pronađite si radije neku drugu zanimaciju za oči. Naime, tijekom čitanja u vožnji vaše su oči konstantno u pokretu te se trude uhvatiti fokus.

S obzirom na to da se vaše ruke zbog vožnje stalno pomiču, oko se značajno umara i opterećuje dvostruko više nego kod običnog čitanja zbog čega možete osjetiti glavobolju i zamućen vid.

4. Premalo treptanja pred kompjuterom
Koliko vam se puta dogodilo da ste se tijekom korištenja interneta, čitanja, igranja igrice ili pisanja na računalu 'zabuljili' u ekran i jednostavno zaboravili trepnuti.

Premalo treptanja isušuje oko i izaziva iritacije poput peckanja i svrbeži oka. Ako nakon korištenja računala često osjećate spomenute simptome nabavite umjetne suze - kapi koje štite i vlaže oko.

5. Premalo sna
Poznato je kako premalo sna može uzrokovati tamne i podbuhle podočnjake, no ova vrlo loša navika šteti i vašim očima. Tijekom noći oči se regeneriraju i odmaraju. Prekratak san tako oku ne dozvoljava da se 'odmori' te može uzrokovati suhoću oka i pucanje kapilara u oku.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju