Veza s majkom jedan je od najkompleksnijih i najposebnijih odnosa koje ostvarujemo u životu. Međutim, i taj je odnos sklon usponima i padovima, pa ni svađe s majkom nisu rijetkost.

Bilo da se to događa zbog razlika u karakteru ili  čak i previše sličnih osobnosti, generacijskog jaza ili brzih promjena koje su zadesile naše društvo, povremene svađe s majkom gotovo su neizbježne, a ovo su najčešće situacije u kojima se to događa u vrijeme kada kći odraste.

1. Odabir posla
Jednom kada ste završili svoje školovanje i krenuli u realni život, suočit ćete se s brojnim preprekama na koje nekada niste ni pomišljali. Od nemogućnosti pronalaska posla, nedovoljno plaćenog posla koji vam jedva pokriva osnovne troškove, do posla na kojem niste zadovoljni. Možda ćete morati posegnuti za honorarnim poslovima, raditi od kuće ili promijeniti posao.

Poimanje poslovnog okruženja drastično se promijenilo u posljednjih dvadeset godina. Dok je nekada bilo sasvim normalno zaposliti se nakon srednje škole ili fakulteta i u istoj tvrtki provesti cijeli svoj radni vijek, danas je to više rijetkost nego praksa. Poslovni svijet više ne funkcionira na taj način. Zato je moguće da majka nikako neće razumjeti zašto ste promijenili posao koji je bio stabilan, zašto selite u drugi grad ili državu zbog posla, a da ne spominjemo da su im takozvani freelance poslovi potpuna novost i često ih ni ne smatraju „pravim poslovima“.

Bilo da se to događa zbog razlika u karakteru ili čak i previše sličnih osobnosti, generacijskog jaza ili brzih promjena koje su zadesile naše društvo, povremene svađe s majkom gotovo su neizbježne

Zato duboko udahnite i pojasnite joj kako ne želite cijeli život provesti na poslu koji vas ne ispunjava ili na kojem vas ne cijene te da imate druge prioritete.

2. Raspolaganje novcem
Uz posao je neizostavno povezano i raspolaganje novcem. Dok vam je majka kao maloj davala džeparac, imala je puno pravo i kontrolirati na što trošite taj novac. No kada jednom zarađujete vlastiti novac, to se mora promijeniti, pogotovo ako više i ne živite u roditeljskom domu. Ipak, ako trošite na ljetovanje, a živite u podstanarstvu ili navodno previše trošite na odjeću dok biste, prema majčinom mišljenju, trebali ulagati u budućnost, prije ili kasnije novac će potaknuti svađe.

Te su svađe ujedno i vrlo kompleksne jer je novac za mnoge još uvijek tabu-tema. Ne morate mami podastrijeti bankovne ispise, no dajte joj do znanja da vrlo dobro znate koliko zarađujete i koliko trošite te da imate plan štednje za budućnost.

3. Odabir partnera
Kada smo u tinejdžerskim godinama, nepojmljivo nam je da majka „odobri“ naš odabir dečka, no tijekom idućih godina to nam postaje sve važnije jer je nemoguće živjeti u stalnom raskoraku između mame i partnera. Međutim, čak i kada smo zaljubljene preko ušiju, moguće je da majka neće odobravati naš odabir.

Ako ste zaista sigurne da je on „onaj pravi“, pokušajte pomiriti njihove razlike, no veća je vjerojatnost da je majka još jednom bila u pravu. Nekoliko desetljeća iskustva više nego što ga imamo mi same itekako joj može pomoći u procjeni ljudi.

4. "Što si to odjenula?"
Čak i ako smo odavno odselili od mame, zauvijek ćemo joj ostati ona mala djevojčica. Zato joj je stalo i do našeg izgleda. Poderane traperice koje već nekoliko sezona ne silaze s lista modnih trendova nešto su što joj je nepojmljivo, a da ne govorimo o kombiniranju haljina i tenisica. Majka želi da uvijek izgledamo pristojno i uredno, a to može izazvati tenzije.

Kako biste izbjegli svađe koje su iako trivijalne, vrlo, vrlo česte, jednostavno tijekom posjeta mami odjenite nešto što bi čak i ona odobrila.

5. Osnivanje obitelji
Prosječna dob u kojoj žene danas u Hrvatskoj stupaju u brak je 28,2 godine, dok je 1971. to bilo s 21,6 godina, a jednako je tako i s rođenjem djeteta. Sve je više majki koje se odlučuju roditi nakon 35 godine.

Vaša vas je majka vjerojatno rodila u ranim dvadesetim, a ako se vi već sada približavate tridesetoj ili ste je prešli, neizbježna su pitanja o tome što čekate, a nerijetko ne izostaje ni komentar da ne postajete ništa mlađi. Da ne spominjemo komentare šire okoline koji svakako dolaze do uha majke.

Pojasnite joj da pritisak nimalo neće pomoći tome da se „skrasite“ te da ćete to učiniti kada se i ako budete osjećali spremnima. Njezin odabir osnivanja obitelji ne mora biti i vaš odabir.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju