Posljedice užurbanog načina života koji vodimo uvelike osjećaju i naša djeca. Prerađena i brza hrana i njihova su svakodnevica, a posljednja istraživanja pokazala su kako većini djeci nedostaje pet glavnih nutrijenata za normalan rast i razvoj. U nastavku donosimo u kojoj se hrani nalaze i kako ih jednostavno uklopiti u dosadašnji način života.

1. Kalcij

Kalcij je vrlo bitan za normalan rast i razvoj naše djece. Potreban je kako bi im kosti bile što čvršće, a njegov nedostatak, kao i nedostatak vitamina D, može dovesti do čestih lomova, sporijeg rasta, ali i do ozbiljnijih stanja poput rahitisa, a u starijoj dobi do osteoporoze.

Nedostatak kalcija utječe i na imunitet, uzrokuje nesanicu i umor te grčenje mišića. Stoga djecu treba poticati da unose što više namirnica bogatih kalcijem i vitaminom D od najranije dobi kako bi ne samo očvrsnuli kosti već se zaštitili od mnogih bolesti poput dijabetesa tipa 1.

Ono prijelazno razdoblje od majčinog mlijeka do proizvoda od kravljeg mlijeka može biti kritično ako dijete odbija mliječne proizvode. Budite uporni i nudite im što više jogurta, prirodnog probiotika i boljeg izvora kalcija od kravljeg mlijeka. Ako je vaše dijete izbirljivo i ne sviđa mu se okus običnog jogurta, ponudite mu one prilagođene najmlađima poput Dukatino voćnih jogurta s dodatkom vitamina D, smanjenim udjelom šećera, bez konzervansa, umjetnih boja, aroma i s potpuno usitnjenim voćem. Taj ukusni i zdravi izbor sigurno neće odbiti!

2. Vitamin E

Čuvar je cijelog imunološkog sustava i pravi borac protiv klica koje posebno u ovo doba godine kolaju u prostorima u kojima veći broj djece provodi mnogo zajedničkog vremena. Vitamin E pronalazimo u namirnicama poput voća, povrća, sjemenki i orašastom voću.

Što se tiče dnevnog unosa, dijete u dobi do četvrte godine ne bi trebalo unijeti više od 200 miligrama. Avokado, umak od rajčice i maslac od kikirikija namirnice su u kojima bi dijete moglo uživati te organizmu pružiti adekvatnu zaštitu.

3. Kalij

Pomaže održati uravnoteženi krvni tlak, a utječe i na smanjenje rizika od stvaranje bubrežnog kamenca i pojave osteoporoze. Kalij je ključan za pravilno funkcioniranje mišića i održavnje pravilnog ritma otkucaja srca.

Dobri su izvori kalija voće i povrće, a ovisno o dobi vašeg djeteta, kalij se u organizam može unijeti i putem mlijeka, mesa i žitnih pahuljica. Potrebno je i pripaziti o kolikoj količini unosa je riječ - što je dijete starije, potrebno je unijeti više miligrama dnevno.

4. Željezo

Većina iz djetinjstva pamti učestalo spominjanje željeza koje će otjerati sve bolesti, a u lice vratiti divnu rumenu boju. Sada imate priliku primijeniti isto pravilo i na svoju djecu, ali u možda nešto zanimljivijoj opciji.

Umjesto cikle poslužene kao salata, djeca će vam biti zahvalna ako napravite smoothie od cikle i naranče. Na taj će način dijete koje baš i ne uživa u povrću jednostavnije u organizam unijeti željezo bez kojeg riskira stalan umor, opću slabost organizma, pa čak i anemiju. Paprika, brokula, jagoda, dinja, mahunarke, ali i meso te riba također sadrže visoku razinu željeza.

5. Vlakna

Prehrana koja uključuje vlakna blagotovorno utječe na razinu kolesterola u krvi, a važnu ulogu igra i u prevenciji dijabetesa i srčanih bolesti. Vlaknasta hrana štiti crijeva te pruža zaštitu od konstipacije. Banane, kruške, jabuke, grašak, brokula i špinat najčešće su namirnice kojima unosimo vlakna u organizam, pa ne bi bilo loše barem jednu od navedenih namirnica unijeti svakog dana.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju