Uređivanje životnog prostora zadatka je koji s veseljem većina osoba prihvaća, ali treba imati na umu da moramo slijediti određena pravila

Galerija +0 Tijekom uređenja prostora pazite na izbor materijala s uzorkom

1. Odabirete uzorak nakon što razmotrite kakvu poruku želite poslati.
Ako namjeravate starom kauču podariti novo ruho sa zanimljivim uzorkom ili pak kupiti jastučiće upadljivog uzorka, dobro razmislite kakav ćete dojam stvoriti. Neka uzorak bude smislen i u skladu s ostatkom prostorije. Izaberite krupnije uzorke za predmete koje želite istaknuti, a sitnije za one koje želite da se 'stope' s ostatkom prostora ili ako želite sakriti.

S uzorkom možete naglasiti ili minimalizirati određenu određeni komad namještaja te poslati željenu poruku. Primjerice, fotelja s izražajnim uzorkom potaknuti će ljude da sjednu na nju.

2. Vizualizirajte kako će uzorak izgledati u vašem prostoru.
Najlakši i najjeftiniji način na koji možete odrediti hoće li se uzorak uklopiti u vaš prostor je smještanje sličnog ili istog uzorka u željeni prostor ili na određeni komad namještaja. Mali ili srednje veličine uzorci mogu izgledati komplicirano kada ih se gleda izbliza. Međutim, kada uzorak smjestite u prostor, postati će manje upečatljiviji.

Novo lice pastela u uređenju doma - 15 Novo lice pastela: 20 ideja kako raznježiti dom sladolednim nijansama

Žuti detalji u dnevnom boravku Osam žutih detalja već od jednog eura koji domu daju neodoljivu vedrinu

3. Ne ignorirate pravilo proporcije.
Uzorci bi trebali zauzimati 40 do 60 posto prostorije. Na takav način postići ćete razigranost, a s druge strane neće izgledati napadno. Ne moraju svi uzorci u prostoriji biti isti. Neka omjer proporcija bude 60/30/10. 60 posto može biti cvjetni tepih, 30 posto kauč na prugice, a 10 posto uzorak kakav želite.

4. Više uzoraka iste veličine u jednoj prostoriji.
Prostorija u kojoj su mali, srednji i veliki uzorci zanimljiva je i ugodna oku. U prostoriji biste trebali imati jedan veliki uzorak i barem dva manja ili srednje veličine.

5. Ne tretirajte različite uzorke na isti način.
Ako puno različitih uzoraka koristite u jednoj prostoriji, prostor može izgledati kaotično. Morate stvoriti hijerarhiju uzoraka. Veliki uzorak će zauzimati najviše mjesta. Za kauč birajte veće uzorke (zbog veličine namještaja), a manje uzorke za kuhinjske stolice.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju