Možda mislite da su na pragu drugog desetljeća života vaši mališani još uvijek nespremni za ozbiljne razgovore, ali upravo je to vrijeme kada s njima morate otvoreno razgovarati o pet važnih tema.

1. Razgovor o novcu

Do 10. rođendana djeca itekako postanu svjesna vrijednosti novca. Točnije, znaju da im novac može donijeti mnogo toga, ali još uvijek ne razumiju pojam financijske odgovornosti. S obzirom na to da djeca u tim godinama ne mogu sama zarađivati, stručnjaci savjetuju da im uz pomoć džeparca objasnite što znači odgovorno postupati s novcem. Džeparac ne mora biti velika, nego simbolična svota.

Objasnite im da će štednjom novca dugoročno moći kupiti nešto što im je važno. Ako budu previše rastrošni i odmah potroše džeparac, onda će se morati odreći bitnih stvari jer si ih jednostavno neće moći priuštiti.

Zbog pritiska društva i okoline djeca danas od roditelja često zahtijevaju skuplje predmete ili odjeću. Kada kupujete nešto na njihov zahtjev, ponudite im da sudjeluju u troškovima. Tu će moći upotrijebiti novac od džeparca i shvatiti kako funkcionira financijska odgovornost.

2. Razgovor o pritisku vršnjaka i bullyingu

Čim krenu u školu, djeca se susreću s pritiskom okoline u kojoj se nalaze. Nije rijetkost da se već u prvom ili drugom razredu neki vršnjaci izdvoje kao jača skupina koja onda pokušava dominirati nad slabijom. Pritisak vršnjaka često naglo preraste u bullying, tj. međuvršnjačko maltretiranje i nasilje. Slika nije dostupna Dogode se svima: Tri česte pogreške u odgoju zbog kojih roditelji osjećaju krivnju Slika nije dostupna Igrom do samopouzdanja: Kako odgojiti djevojčicu sigurnu u sebe?

Djeca jako dobro skrivaju činjenicu da ih netko maltretira i upravo to mora postati redovita tema vaših razgovora. Potaknite ih da budu iskreni prema vama jer im jedino tako možete pomoći.

Redovito ih ispitujte o djeci s kojom se druže i pratite njihove reakcije kako biste na vrijeme mogli prepoznati potencijalni problem. Saznajte što učiniti ako je vaše dijete žrtva maltretiranja ili zlostavljač.

3. Razgovor o samopoštovanju

Osjećaj samopoštovanja prvo trebaju steći, a zatim naučiti kako ga zadržati. Pritisak okoline često ih tjera na nerazumnu kompetitivnost u svim područjima, što djeci stvara veliki stres. Ako ne postignu rezultate koji su zadovoljavajući, često se osjećaju loše jer misle da nisu dovoljno dobri.

Do 10. rođendana morate ih naučiti da je uloženi trud zapravo važniji od rezultata i da ga treba jednako cijeniti kao i prvo mjesto na natjecanju ili najviše zabijenih golova.

Tako neuspjesi na koje svi nailazimo tijekom života neće utjecati na njihovo samopoštovanje. Nitko ne može sve odraditi savršeno niti treba stalno težiti savršenstvu jer je to pritisak koji može utjecati na psihološko i fizičko zdravlje.

4. Razgovor o drogi

Bez obzira na to gdje živite, droga je realna opasnost za vaše dijete. Možda mislite da djeca tog uzrasta nemaju prilike doći u doticaj s drogom ili saznati nešto o njoj, ali, nažalost, informacije tog tipa lako nađu put do te ranjive skupine.

Osjećaj samopoštovanja prvo trebaju steći, a zatim naučiti kako ga zadržati.

Morate im objasniti da samo jedan pokušaj eksperimentiranja s drogom može ostaviti ozbiljne posljedice. Ne izbjegavajte razgovor o najtragičnijoj posljedici drogiranja - smrti.

Tijekom odrastanja susrest će se s ljudima koji će ih nagovarati na uzimanje opojnih sredstava, a oni tada moraju biti snažni i oduprijeti se tome. To će lakše napraviti ako su odmalena upoznati s opasnostima koje droga donosi.

Pritisak vršnjaka često naglo preraste u 'bullying' tj. međuvršnjačko maltretiranje i nasilje.

5. Razgovor o seksu

Djeca su danas konstantno izložena internetu i televiziji, neiscrpnom izvoru raznih informacija. Zbog toga brže sazrijevaju i imaju puno pitanja. Tema koja ne bi trebala biti tabu nakon 10. rođendana svakako je seks. Velika je vjerojatnost da čak i u tim godinama o seksu znaju više nego što možete zamisliti, ali važno je da o tome razgovaraju s vama kako bi imali realnu sliku o odgovornom seksualnom životu.

Mnogi roditelji boje se toga jer misle da će tako potaknuti djecu na prerano upuštanje u seksualne odnose, ali stručnjaci kažu da će upravo otvoren razgovor to spriječiti. Zato je važno zaboraviti na neugodu jer je bolje da vi postanete izvor ispravnih informacija o seksu umjesto njihovih vršnjaka.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju