Sumnjate da vama manipuliraju? U nastavku pročitajte koje rečenice to potvrđuju.

 

Stručnjaci se slažu da u ljubavnim odnosima vrlo lako dolazi do manipulacije. Ako vas vaš naoko divan partner često emocionalno ucjenjuje na razne načine, vjerojatno ste u vezi s manipulatorom.

U nastavku pročitajte koje to rečenice svakodnevno koriste kako bi vas natjerali da se osjećate loše i pritom manipulirali vama.

Svaki put kada pokušate popričati o svojim brigama ili problemima koji se tiču njih, napravit će sve da se osjećate loše zbog toga.

1. ‘Pretjeruješ i previše analiziraš.’

Postoje ljudi koji nekim situacijama pridaju preveliku važnost i pritom pretjeruju. Međutim, kada vaš partner namjerno radi stvari kojima u vama izaziva neugodu i paranoju, a zatim tvrdi da nije ništa napravio, onda možete biti sigurni da nimalo ne pretjerujete sa svojim reakcijama.

Na očigled svih flerta s vašom poznanicom, kada mu kažete da je to bilo neprimjereno i uvredljivo on tvrdi da ste sve umislili, a nakon par mjeseci saznate da vas je varao s njom. Manipulatori će vas natjerati da sumnjate u svoju intuiciju, davat će vam povoda za zabrinutost, a zatim vas kritizirati zbog nje.

2. ‘Mrzim kad stvaraš dramu.’

Svaki put kada pokušate popričati o svojim brigama ili problemima koji se tiču njih, napravit će sve da se osjećate loše zbog toga. Isto će napraviti i kada reagirate na njihovo loše ponašanje. Manipulatorima ne pada na pamet mijenjati se, oni žele nastaviti živjeti po svom i natjerati vas da radite isto. Vječno izigravaju žrtvu, čak i u situacijama kada su krivi za to što ih ‘teretite’.

3. ‘Tako si osjetljiva.’

Manipulatori će vam prvo dati puno pažnje i svog vremena, a onda se povući, ignorirati vas danima i čekati da reagirate.

Manipulatori će vam prvo dati puno pažnje i svog vremena, a onda se povući, ignorirati vas danima i čekati da reagirate. Pritom će vas kritizirati i provocirati u želji da napokon progovorite. Kada to napravite, optužit će vas da ste previše osjetljivi i previše očekujete.

4. ‘Sve krivo shvaćaš.’

U svakoj vezi postoje nesporazumi, ali manipulatori ih namjerno stvaraju. Namjerno će vas isprovocirati, a onda okriviti za nesporazum ili jednostavno negirati da su nešto rekli ili napravili.

5. ‘Luda si.’

Kada osjete da ste shvatili njihove namjere i kada se počnete odupirati manipulacijama, koristit će uvrede i na sve moguće načine natjerati vas da posumnjate u svoj zdravi razum. U jednom trenutku proglasit će vas ludom, ogorčenom ili ljubomornom u očajničkom pokušaju da zaustavi vašu sumnju u njega.

Pogledajte tri znaka koja otkrivaju da netko s vama manipulira, a zatim saznajte kako se možete obraniti od manipulatora.

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju