Majice i haljine s otvorenim leđima obožavamo nositi kad je vruće, ali pogled na gola leđa mogu pokvariti prištići s kojima se žene nerijetko bore na tom dijelu tijelu. Srećom, jednostavnim promjenama u dnevnoj rutini prištići mogu postati stvar prošlosti, a lijepa i glatka leđa vaš veliki adut

Evo kojih je to pet najčešćih razloga pojave prištića na leđima, a kako ih se riješiti savjetuje dermatologica, dr. Jolanda Kanižaj Rajković iz Poliklinike Bagatin.

1. Proizvodi koje koristite zatvaraju vam pore
Bogato mlijeko za tijelo, ulje za masažu kao i krema za sunčanje mogu potaknuti nastanak prištića.

Rješenje: Protiv sunčevih zraka koristite kremu nemasne strukture ili onu koja se brzo suši. Ljeti je također bolje koristiti losione umjesto krema za tijelo jer sadrže manje ulja, a dovoljno hidratiziraju kožu. Idete li na masažu zamolite maserku da za tretman koristi losion ili gel.

Napravite dva do tri puta tjedno piling cijelih leđa po mogućnosti s morskom soli. I svakako, svi preparati koje nanosite na leđa moraju biti prilagođeni mješovitoj koži

2. Odjeća vam iritira kožu
To se pogotovo odnosi na odjeću u kojoj vježbate. Primjerice, ako vježbate u odjeći od umjetnih materijala (sintetika) veća je vjerojatnost pojave prištića zbog otežane regulacije topline tijela.

Rješenje: Za potrebe vježbanja birajte odjeću od prirodnih materijala (pamuk).

3. Genetski ste skloni prištićima
Ako su kožu sklonu prištićima imali i stariji članovi vaše obitelji nemojte se iznenaditi ako ih dobijete i vi.

Rješenje: Probajte koristiti sredstvo za pranje koje u sebi sadrži benzil peroksid. Sredstva koja se ispiru obično manje iritiraju kožu od sredstava koji ostaju na koži.

4. Ne jedete hranu koja je dobra za kožu
Ono što je dobro za vaše srce dobro je i za kožu što znači da biste, želite li lijepu kožu, trebali izbjegavati brzu i ostalu nezdravu hranu.

Rješenje: Neka vaša prehrana bude uravnotežena, bogata voćem i povrćem.

5. Ne njegujete kožu leđa
Možda vam se čini nepotrebno to uopće spominjati, ali onih koji ne njeguju kožu leđa više je nego što mislite. Ponekad i zbog toga jer je taj dio tijela teže dosegnuti. No, leđa treba njegovati isto kao i kožu lica.

Rješenje: Napravite dva do tri puta tjedno piling cijelih leđa po mogućnosti s morskom soli. Koža leđa bit će meka i glatka. I svakako, svi preparati koje nanosite na leđa moraju biti prilagođeni mješovitoj koži.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju