Kako biste što bezbrižnije prošli kroz proces uređenja doma donosimo vam pet jednostavnih rješenja za česte i univerzalne pogreške koje svatko od nas čini prilikom uređenja interijera

POGREŠKA1: Činite sobu hladnijom
Količina prirodne svjetlosti koja se nalazi u sobi trebala bi biti orijentir pri odabiru boje zidova. Korištenje blijede nijanse u sobi koja gleda na sjevernu stranu može ostaviti dojam hladnoće i nelagodnog ugođaja jer se svjetlost sa sjevera može činiti grubom.

Prijedlog boljeg rješenja: Probajte koristiti toplu nijansu za zidove sobe koja gleda na sjever umjesto hladnih tonova. Sobe koje gledaju na južnu stranu su pune tople sunčane svjetlosti kroz čitav dan stoga je ovo odličan prostor koji ljubitelji hladnih tonova mogu obojati u takvu boju.

'Nemojte zanemariti rasvjetu jer dobra rasvjeta je ključna za stvaranje dojma rasprostranjenosti'

POGREŠKA 2: Zanemarujete rasvjetu
Dobra rasvjeta je ključna za stvaranje dojma rasprostranjenosti. Također, važna i za pružanje dobrog ugođaja. No, većina nas i dalje ima samo jedan izvor svjetlosti u sredini sobe.

Prijedlog boljeg rješenja: Nadopunite stropnu rasvjetu sa podnom, zidnom ili stolnom kako biste stvorili blaži, nježniji ugođaj. Ako imate unutar sobe i kutak za čitanje odgovarajuća lampa je ključna.

POGREŠKA 3: Koristite neusklađene uzorke
Korištenje uzoraka prilikom uređenja sobe prostoru istog trena daje novu dozu osobnosti. Međutim, to može izgledati i vrlo nezgrapno ako se uzorci sukobljavaju, a ne upotpunjuju.

Prijedlog boljeg rješenja: Kada miješate uzorke imajte na umu jednostavno pravilo – spajajte velike uzorke sa srednjima ili uzorke srednje veličine spajajte s malim uzorcima. Nikad nemojte spajati velike i male uzorke. Također, izaberite uzorke koji imaju zajedničku boju tako da djeluju što usklađenije.

POGREŠKA 4: Vješate malu sliku na velik zid
Ako objesite malu sliku ili fotografiju na sredinu velikog i praznog zida, izgled interijera činit će se neuravnoteženim. Veličina predmeta kojeg želite objesiti treba biti u pravilnom omjeru sa veličinom zida.

Prijedlog boljeg rješenja: Manje slike i okvire iskoristite za mala ili izdvojena područja zida. Ako želite ukrasiti veliki zid sa slikama ili fotografijama, ali nemate nešto većih dimenzija, uvijek možete objesiti nekoliko manjih predmeta i tako stvoriti kolekciju.

'Ne zaboravite da veličina predmeta kojeg želite objesiti treba biti u pravilnom omjeru sa veličinom zida'

POGREŠKA 5: Zanemarujete skladištenje
Dovoljno prostora za skladištenje je vrlo važno za što smireniji ugođaj. No, često spavaće sobe, koje bi upravo trebale biti najsmirenije okruženje u domu, postanu pretrpane s gomilom odjeće, knjiga ili pak torbica.

Prijedlog boljeg rješenja: Ako vam stari ormar ili komoda jednostavno nisu dovoljni, vrijeme je da investirate u nova rješenja za skladištenje kako više ne bi bilo nereda. Tako u unutrašnjost ormara možete staviti odvojene ladice, pregrade, kutije za cipele te ugrađeni stalak za vješalice kako bi preglednost bila bolja.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju