Biti tinejdžer nije lako, a jedna od velikih boljki koja muči svakoga u tim osjetljivim godinama jest nesigurnost, naročito kada je riječ o vlastitom tijelu. Gotovo da ne postoji tinejdžerica koja je zadovoljna svojim tijelom, no takvo razmišljanje može se promijeniti, a u tome najviše mogu pomoći roditelji.

Pubertet je doba kada tijelo doživljava razne promjene, a zbog nekih se od njih tinejdžerke, naročito djevojke, mogu osjećati izrazito osjetljivo i nesigurno, primjerice zbog dobivanja suvišnih kilograma, čemu su djevojke sklone na početku puberteta.

No roditelji mogu pomoći svom djetetu u stjecanju samopouzdanja i procesu prihvaćanja vlastitog tijela. Donosimo pet savjeta koji će vam pomoći da to lakše napravite.

Što više vremena adolescentice provode gledajući fotografije prijatelja na Facebooku, to se osjećaju nesigurnije u vezi vlastitih tijela

1. Nemojte umanjivati "probleme" svoje tinejdžerice
Kada vam se kći povjeri da mrzi svoj trbuh, nemojte joj reći Prestani, vidiš da si mršava. Slušajte je sa suosjećanjem. Objasnite joj kako će se njezino tijelo nastaviti mijenjati još nekoliko godina, ali će se do 20. godine razviti. Primijetite li da preskače obroke ili da mnogo vremena provodi pred ogledalom proučavajući svoje tijelo, obratite se liječniku opće prakse za savjet.

2. Ublažite tuđe uvredljive riječi
Kada netko iz razreda kaže vašoj kćeri kako ima debele bokove, morate razumjeti da je vaše dijete povrijeđeno i uzrujano. Pokušajte je uvjeriti u suprotno i kažite: Predivna si! Volim te baš takvom kakva jesi. Samo ih ignoriraj.

Knjiga Debela Silvije Šesto „Debela“: Knjiga koja otvara pitanja tinejdžerske borbe s kilogramima

Ako i dalje ne može izbiti uvredljive riječi iz glave, pitajte ju što možete napraviti skupa kako bi se ona osjećala bolje. Pobrinite se da nosi odjeću koja joj dobro stoji i u kojoj se ona osjeća dobro. Pomozite joj da nađe neku fizičku aktivnost koju će voljeti i koja će joj pomoći da se osjeća bolje u vlastitom tijelu.

Biti tinejdžer nije lako, a jedna od velikih boljki koja muči svakoga u tim osjetljivim godinama je nesigurnost, naročito kada je riječ o vlastitom tijelu

3. Ograničite selfije
Što više vremena adolescentice provode gledajući fotografije prijatelja na Facebooku, to se osjećaju nesigurnije zbog vlastitih tijela. Potaknite dijete da na društvenim mrežama objavljuje fotografije vlastitih rukotvorina ili linkove na omiljene pjesme umjesto selfija i drugih fotografija na kojima pozira.

Budite dobar primjer – ograničite objavljivanje vlastitih selfija i vrijeme provedeno na društvenim mrežama.

4. Gledajte zajedno TV
Gledajući zajedno serije, filmove i razne emisije, pruža vam se prilika za razgovor o društvenom pritisku da se izgleda savršeno. Istaknite koliko vremena glumci potroše da bi izgledali savršeno na TV-u te kako njihov izgled na televizijskom ekranu često nema veze s onim kako izgledaju u stvarnosti i bez šminke.

Vaganje Bolest u porastu: Zašto dolazi do poremećaja hranjenja u tinejdžerskoj dobi?

Djeca su bombardirana sa svih strana o tome da nisu savršena. Roditelji to mogu ispraviti učeći djecu da su sva tijela različita i jedanko lijepa te da je svako tijelo vrijedno prihvaćanja.

5. Obratite pažnju i ako imate dječaka
Dječaci u pubertetu rjeđe žele biti mršaviji, a češće žele torzo u obliku slova V, mišićava ramena i uži struk. Suprotno od djevojčica, dječaci se češće osjećaju nesigurnima zbog toga što misle da su premršavi čak i kada su normalne tjelesne težine.

Zbog stereotipa da je nesigurnost zbog vlastitog tijela ženski problem, dječaci će mnogo rjeđe o tome razgovarati s roditeljima. Pripazite na to koliko vaš sin vježba i izbjegavajte "zadirkivati" svoga tanašnog sina da mora ojačati mišiće.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju