Teme poput borbe s kilogramima u tinejdžerskoj dobi, uspoređivanja s prijateljicama, odlaska u zemlje zapadne Europe u potrazi za boljim životom, borba s bolešću roditelja, maloljetničke trudnoće i alkoholizma ne susreću se često na stranicama hrvatskih romana za mladež. To je primijetila i nagrađivana hrvatska književnica Silvija Šesto Stipaničić, koja je sve te teme spojila u svome djelu „Debela“.

Ta je knjiga bila nagrađena prestižnom nagradom „Ivana Brlić Mažuranić“, a danas se nalazi na izbornom popisu lektire za osmi razred. Međutim, svojom tematikom više odgovara početnim razredima srednje škole pa upravo u tome razdoblju za njome posežu mnogi učenici.

Čitateljsko poistovjećivanje s likovima

Zašto bi se ova knjiga trebala naći na noćnom ormariću svakog tinejdžera i zašto je protagonistica Lada toliko potreban lik u književnosti za mlade, pojasnila nam je Mateja Miklošić, magistra edukacije kroatologije koja trenutno radi u Prehrambeno-tehnološkoj školi u Zagrebu.

Junaci u brojnim djelima koja čitaju naši učenici ponekad su njima nedokučivi i daleki, a opreka tome jest Lada koja je njihovih godina i bavi se problemima koji i njih počinju zaokupljati u tom dijelu života. Osim toga, Lada u svoj dnevnik piše njihovim jezikom, koristi žargonizme i njezina je ispovijest prožeta humorom i pozitivom.

Sve svoje neuspjehe u životu Lada povezuje sa svojom debljinom i svakodnevno se muči s idejom da mora biti na dijeti.

Izravno se progovara o situacijama u kojima se danas može pronaći svaki prosječan tinejdžer, ističe Mateja te dodaje da se u djelu spominju situacije s kojima se susreću upravo srednjoškolci u periodu pronalaženja samih sebe i prelaženju iz naivnog djeteta u znatiželjnog adolescenta.

U djelu, pisanom u obliku dnevničkog zapisa u prvom licu jednine, upoznajemo zagrebačku djevojku Ladu koja pohađa prvi razred Škole za primijenjenu umjetnost. Ima oko 90 kg, pametna je i ima istančan ukus za britki humor. S druge strane, njezina prijateljica Ivana izgleda poput „lica s naslovnice“, a upravo je za nju vezana tema promiskuiteta. Iako više nemaju gotovo ništa zajedničko, navikle su na međusobno društvo.

Lada se dopisuje s Brankom, koji s roditeljima živi u Austriji, a kada je zamoli da mu pošalje fotografiju, ona pošalje Ivaninu, što će stvoriti dodatne zavrzlame jednom kada Branko stigne u Zagreb. Upoznajemo i Ladina brata, čija djevojka Zrinka ostaje trudna, kao i brojne sporedne likove od kojih svaki ima svoj „križ“ – od bolesnih roditelja do problema s ovisnošću.

Traženje sebe same

No jedna od najvažnijih tema, prema kojoj je djelo i dobilo ime, provlači se od početka do kraja.

Sve svoje neuspjehe u životu Lada povezuje sa svojom debljinom i svakodnevno se muči s idejom da mora biti na dijeti. Pred kraj radnje ona i uspije skinuti nekoliko kilograma, ali na njezino čuđenje, to je ne čini pretjerano sretnom. I tada shvaća da nisu važni kilogrami, nego ono što nas okružuje i kako se osjećamo. 'Bila sam nesretna poput mršave djevojke', rekla je Lada u jednom dijelu romana shvaćajući da ni mršavijim ljudima nije život jednostavan, ističe Mateja.

Osim toga, Lada u fazi pronalaženja same sebe propitkuje i svoje odnose s drugima.

Prijatelji su nam u fazi odrastanja veoma bitni, pa je tako i ovdje naglašena važnost prijateljstva. Lada vodi čitatelja kroz razne prijateljske odnose, od najbolje prijateljice Ivane, koju neizmjerno voli, ali ipak vidi sve njezine mane, do prijateljice iz razreda Sanje, koja je previše drukčija od Lade da bi njihov odnos bio dugotrajan, sve do prijatelja Zlatka, koji od najboljeg prijatelja postaje savršen dečko u kojeg je Lada zaljubljena preko ušiju, govori nam Mateja.

U skladu s prvim ljubavima, otvara se i pitanje spolnog sazrijevanja.

Spolno sazrijevanje mnogima predstavlja veliki problem zbog manjka komunikacije s roditeljima, a u ovoj se knjizi mladi čitatelj može poistovjetiti s Ladom, koja kroz svoja i tuđa iskustva progovara upravo o toj temi.

Osim što su 'one stvari' jedna od velikih preokupacija petnaestogodišnje Lade, djelo usmjerava i na odgovornost koju spolni odnos nosi sa sobom, kao i potrebu za pažljivim odabirom partnera jer osoba koja nam se u jednom trenu čini kao prava za nas već u idućem može nas razočarati.

„Zadovoljna sam sobom u svakom pogledu. A kad te krene to zadovoljstvo i kad se sreća nastani u kući tvoje duše, događaju se same lijepe stvari“, zaključila je Lada u svom dnevniku.

Lada je spoznala svoje dotad skrivene kvalitete i shvatila ono s čime se ponekad bore ne samo tinejdžeri nego i odrasli ljudi. Knjiga završava Ladinim prihvaćanjem same sebe onakvom kakva jest. Upravo je to najveći problem svih srednjoškolaca.

'Zadovoljna sam sobom u svakom pogledu. A kad te krene to zadovoljstvo i kad se sreća nastani u kući tvoje duše, događaju se same lijepe stvari', zaključila je Lada u svom dnevniku na kraju drugog razreda srednje škole. S takvim pozitivnim razmišljanjem i lijepim savjetom trebao bi se susresti svaki mladi čitatelj, zaključuje Mateja Miklošić.

I upravo zato portal Zadovoljna.hr na adresu Prehrambeno-tehnološke škole u Zagrebu šalje pet primjeraka knjige „Debela“.

Pročitajte i zašto bi svako dijete trebalo pročitati djela kao što su Ježeva kućica, Heidi, Plesna haljina žutog maslačka, Smogovci, Mi djeca s kolodvora Zoo, Pipi Duga Čarapa, Sofijin svijet, Mali princ.

Knjiga Debela Silvije Šesto Knjiga Debela Silvije Šesto (Foto: Sonja Kovač)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju