Tijekom ljetnih školskih praznika i djeca i roditelji vole se malo opustiti. Djeca su jedva dočekala zasluženi odmor, a i roditelji nerijetko smatraju da ih sada trebaju pustiti na miru i dopustiti im da svoje slobodne dane provode kako god žele.

Međutim, djeci su čak i tijekom školskih praznika potrebne granice. Dakako, sve će biti daleko opuštenije nego kada su u to uključene nastavne i izvannastavne obveze, no trebali bi usvojiti određene navike. U suprotnom će se povratak u školske klupe i nošenje s velikom količinom obveza pretvoriti u loše iskustvo, kako za dijete, tako i za roditelja.

I uz sve ove savjete koje bi trebalo uklopiti u ljetnu svakodnevicu, djeci će još uvijek ostati mnogo vremena da rade ono što najviše vole i da se druže s prijateljima.

Evo što možete napraviti kako bi djeca imala zdravo i nezaboravno ljeto.

1. Uživajte u zajedničkim usporenim jutrima
Godišnji odmor osim vikenda jedina je prilika u kojoj možete zaista uživati u jutrima sa svojom djecom. Nema gužve u kupaonici, uspaničene pripreme doručka, razvoženja do škole i slično. Usporite, odspavajte dva-tri sata dulje, a potom zajedno pripremite doručak po želji. Nastojte razgovarati s djetetom, upitati ga o planovima koje ima za taj dan, kako prolazi vrijeme na radionici koju pohađa i slično.

Dijete treba osjetiti dodir trave, kore drveta, kamenčića, imati interakciju sa životinjama i općenito s vanjskim svijetom kako bi se moglo pravilno razvijati. To ne dobiva s ekrana i zato mu morate ograničiti vrijeme provedeno u virtualnom svijetu.

Međutim, kako se kolovoz bude primicao svome kraju, nastojte dijete probuditi ranije i polako ga pripremati za školski ritam jer će inače prvog tjedna rujna vrlo teško funkcionirati.

2. Zadajte mu kućanske poslove
Iako su neki roditelji skeptični kada je riječ o zadavanju zadataka djeci vezanim za obavljanje kućanskih poslova, to ima višestruke koristi. Ne samo da će djeci biti manje dosadno, nego će to imati blagotvorni utjecaj i na njihovu osobnost. Naime, obavljanje zadataka koje ste im povjerili pridonosi njihovoj odgovornosti i samostalnosti.

Dakako, pritom pripazite na to da im date zadatke koji su u skladu s njihovom dobi. Primjerice, prvašići mogu brisati prašinu, osušiti suđe, pospremiti svoje igračke i slično, dok djeca koja su navršila deset i više godina mogu prionuti i na prve korake u kuhanju, dakako, obvezno uz vaš nadzor. Mogu oprati salatu, pripremiti stol, raditi smjestu za kolače s vama i slično. Ljetni dani bit će im ispunjeniji.

3. Ograničite vrijeme pred ekranom
Da bi dijete razvilo svoje psihomotoričke sposobnosti, nužni su mu poticaji iz stvarnog svijeta, ne oni s ekrana. Iako danas nije rijetkost da roditelji već i bebi daju tablet ili mobitel kako bi je barem na kratko okupirali nečime, nastojte to izbjegavati, neovisno o dobi djeteta i koliko god to bilo primamljivo. Pokoja edukativna igra ili edukativni animirani film sasvim je u redu, no dijete treba osjetiti dodir trave, kore drveta, kamenčića, imati interakciju sa životinjama i općenito s vanjskim svijetom kako bi se moglo pravilno razvijati. To ne prestaje ni u školskoj dobi i zato morate svome školarcu ograničiti vrijeme pred ekranom, uključujući i mobitel.

4. Kombinirajte glazbu i knjige
Idealan način za popunjavanje ljetnih dana jest čitanje knjiga i slušanje glazbe. Ljeto je prilika kada dijete ne mora čitati lektiru, nego što god želi. Ako je učlanjeno u gradsku knjižnicu, barem jednom otiđite s njime i dajte mu da izabere što god želi, pa čak i stripove. Iako su pedagozi podijeljena mišljenja kada je u pitanju čitanje stripova, praznici ipak mogu biti iznimka. Važno je da dijete barem nešto čita. Tako će poboljšati pamćenje, razvijati empatiju i razumijevanje svijeta oko sebe te bogatiti svoj rječnik.

Djeci su čak i tijekom školskih praznika potrebne granice.

Osim toga, u svakodnevicu uključite i glazbu. Slušanje glazbe djetetu će omogućiti razvijanje neurofizičke distinkcije, odnosno mogućnost razlikovanja zvukova. Naime, djeca koja ćešće slušaju glazbu, u stanju su prepoznati zvukove koje inače ne bi zapazili, a to im može pomoći i na nastavi.

5. Prednost dajte iskustvima, a ne stvarima
Djeca trebaju mnogo manje stvari nego što mislite. Najnovija igračka s još jednim likom iz animiranog filma, najnoviji mobitel, romobil čiji kotači svijetle u mraku i slično zaista nisu potreba nego luksuz. Iako je sasvim razumljivo da roditelj želi svome djetetu omogućiti sve najbolje, pogotovo kada se uzme u obzir pritisak društva, dijete za 20 godina neće pamtiti koju ste mu igračku kupili, a koju ne.

Pamtit će trenutke provedene s vama. Pamtit će one dane kada ste u parku ganjali loptu sa psom, kada ste na plaži radili kolačiće od pijeska, kada ste otišli na piknik, kada vas je uhvatio ljetni pljusak pa ste skakutali po lokvama na putu. I zato nastojte učiniti ljeto punim uspomena.

 Pročitajte i ideje za 25 aktivnosti u kojima možete uživati s djecom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju