Čitanje je od presudne važnosti za razvoj djeteta. Ono obogaćuje rječnik, otvara vrata prema novim svjetovima i prema upoznavanju novih emocija, a sve to uz pomoć likova i priča koji su u skladu s djetetovom biološkom dobi.

No što učiniti kada dijete nikako ne želi ni slušati priče ili čitati bilo lektiru, bilo nelektirna djela? Srećom, postoje knjige koje će ih svojom jedinstvenom fabulom i zanimljivim protagonistima uvući u svoj svijet i nakon kojih će sami posegnuti za novom knjigom. U nastavku donosimo neke od njih.

Nicholas Odland: Medo koji voli grliti
Knjiga primjerena za najmlađe, ujedno i nedavno objavljena, govori o jednom sasvim posebnom medi koji je bio toliko ispunjen ljubavlju i srećom da je morao zagrliti baš svako živo biće koje bi sreo, bilo da je to bio zec, zmija, tvor, sob ili tko drugi iz šume. Međutim, jednog je dana u šumi naišao na čovjeka sa sjekirom.

Ako vas zanima je li i njega zagrlio i kako je okončala šumska avantura, nabavite svojim mališanima ovu slikovnicu koja ih neće ostaviti ravnodušnima.

Sunčana Škrinjarić: Plesna haljina žutog maslačka
Jedna od najboljih hrvatskih književnica za djecu stvorila je djelo koje oduševljava generacije najmlađih čitatelja. Istovremeno pružajući snažnu edukativnu notu i zanimljivu radnju, ova knjiga daje nam uvid u bajkoviti svijet bilja.

Dok se sve cvijeće pripremalo za bal, maslačak kraj puta nije imao raskošno ruho kojim bi mogao zasjati na balu. Ipak, uz pomoć bubamara i pauka i on će se pojaviti na najiščekivanijem balu godine.

Elwyn Brooks: Šarlotina mreža
Priča o praščiću Wilburu i njegovoj voljenoj djevojčici Fern još je jedan klasik koji na svega nešto više od stotinjak stranica, ispisanih jednostavnim i pitkim rečenicama, sadrži sve važne životne vrijednosti.

S obzirom na to da djeca lakše uče na temelju onoga što im je blisko, a to su u doba srednjeg djetinjstva svakako životinje, White je pronašao savršeni način kako im približiti sve ono što se događa oko nas, a što je neizbježno.

Čitanje obogaćuje djetetov rječnik, otvara vrata prema novim svjetovima i prema upoznavanju novih emocija

Među temama kojima djelo obiluje svakako se izdvajaju odrastanje, prijateljstvo i smrtnost. Baš kao što Wilbur raste, odrasta i njegova voljena Fern, a odrast će i vaša djeca pa je ovo idealna knjiga na temelju koje im možete objasniti životni ciklus, ali ih i zaintrigirati za svijet životinja.

Astrid Lindgren: Pipi Duga Čarapa
Tko ne bi volio djevojčicu koja živi sama, kojoj su kućni ljubimci konj i majmun, a odjeća joj je šarena poput duginih boja? Dakako, riječ je o Pipi Dugoj Čarapi. Iako se autorica susretala s kritikama nakon tiskanja svoje knjige, njezina svojeglava Pipi postala je zaštitni simbol djetinjstva djece diljem svijeta.

Uz brojne pouke o prijateljstvu, neustrašivosti i velikodušnosti ogrnute u plašt avantura, Pipi, Anika i Tomi pokazat će kakvi se zabavni svjetovi kriju u koricama knjiga.

J. K. Rowling: Harry Potter
Za one nešto starije, od devet godina nadalje, idealno je štivo „Harry Potter“. Riječ je o osam nastavaka literature koje ja revolucionirala dječju književnost i nagnala tisuće djece na čitanje.

Upoznajući avanture malog čarobnjaka, koji je još do jučer imao sasvim običan život, mali će čitatelji uroniti u svijet magije, čarobnjaštva, ali i poduka o važnosti prijateljstva i obitelji koja ne mora nužno biti biološka da bi bila naša.

Bilo da se dijete u školi izdvaja kao drugačije, inteligentno ili pak sasvim prosječno, vrlo će lako među ovim stranicama pronaći nekoga poput sebe i to u bilo kojem periodu školovanja. Ako mu uz to tijekom čitanja ponudite i svijeće koje dočaravaju ambijent knjige, iskustvo čitanja biti će zaista jedinstveno.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju