Hrvatsko farmaceutsko društvo i Hrvatska ljekarnička komora jedanaestu godinu zaredom organizira obilježavanje Hrvatskog dana ljekarni. Ovogodišnja tema je "Što trebate znati o gripi – pitajte svog ljekarnika" s ciljem podizanja svijesti o dobrobiti cijepljenja protiv gripe, a obilježava se diljem hrvatskih ljekarni u ponedjeljak, 30. listopada


1. Koji su simptomi?

Gripa je bolest dišnog sustava uzrokovana virusom, a koja se prenosi kapljičnim putem, odnosno kihanjem i kašljanjem. Upravo zato ona se ne liječi antibioticima. Simptomi gripe uključuju povišenu temperaturu, bolove u zglobovima i mišićima, drhtavicu, grlobolju, osjećaj iscrpljenosti i gubitak apetita. Nakon toga dolazi do curenja nosa, kihanja, kašljanja i suzenja očiju.

Cijepljenje je pak još uvijek najučinkovitiji način zaštite od grupe. Ono se osobito preporučuje osobama starijim od 65 godinama, kroničnim bolesnicima svih životnih dobi, zdravstvenim djelatnicima, djeci i adolescentima koje su pod dugotrajnom terapijom aspirinom.

2. Trebam li ići kod liječnika?
Da bi se smanjila mogućnost širenja zaraze, osoba koja ima gripu trebala bi ostati kod kuće u krevetu, mirovati, skidati temperaturu i ispijati čajeve kako bi nadoknadila izgubljenu tekućinu u organizmu. Odlazak kod liječnika preporučuje se samo u slučaju komplikacija – otežanog disanja, gubitka zraka, ako visoku temperaturu imate više od pet dana i slično.

3. Što ako dobijem gripu?
Bolest u prosjeku potraje oko tjedan dana, a bolesnik bi trebao biti izoliran od ostatak kućanstva u posebnoj prostoriji kako bi se smanjila mogućnost zaraze. Prostoriju u kojoj se bolesnik nalazi trebalo bi što češće provjeravati, te se preporučuje nošenje maske za lice u svim kontaktima s oboljelim od gripe.

Pročitajte i kojih 5 jeftinih namirnica pomažu u liječenju gripe.

4. Kako se zaštiti?
Želite li smanjiti šanse od zaraze, perite učestalo ruke sapunom i vodom. Zdravo se hranite i krećite na svježem zraku. Udaljite se od osoba (barem jedan metar) koje kašlju ili kišu te izbjegavajte rukovanje i ljubljenje.

Najbolje je izbjegavati zatvorene prostore u kojima boravi veći broj ljudi jer je ondje mogućnost širenja zaraze veća. To je naročito bitno ako nam je oslabljen imunitet i nismo se cijepili, ističe liječnica opće prakse Snježana Šulc.

5. Tko se mora cijepiti?
Cijepljenje je pak još uvijek najučinkovitiji način zaštite od grupe. Ono se osobito preporučuje osobama starijim od 65 godinama, kroničnim bolesnicima svih životnih dobi, zdravstvenim djelatnicima, djeci i adolescentima koje su pod dugotrajnom terapijom aspirinom.

Za ove grupe Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje svake godine osigurava besplatno cijepljenje u listopadu i studenom. Cijepljenje se ne preporučuje djeci mlađoj od šest mjeseci, osobama koje su preosjetljive na sastojke cjepiva te onima koji u trenutku cijepljenja imaju povišenu temperaturu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju