Štucanje nije samo refleks. Riječ je o jednoj vrsti probavne smetnje, a događa se kada se takozvani lutajući živac koji povezuje mozak i abdomen iziritira. Štucavicu može uzrokovati prejedanje, začinjena hrana, ili pak ako jedete brzo i ne žvačete dovoljno dugo. Bilo kako bilo, riječ je o iritantnoj pojavi kojoj treba znati kako stati na kraj

Začepite uši
Baš poput djeteta kada se ljuti, prstima začepite uši tako da se u ušnoj šupljini napravi vakum. U ušima se također nalaze završeci živaca, a prsti će ih stimulirati. No ne 'kopajte' preduboko kako ne bi oštetili bubnjić.

Pijte vodu
Polako i u velikim gutljajima popijte čašu vode. Gutanje tekućine nakratko 'prekida' kontinuirano štucanje što može pomoći. Sličan efekt možete postići i grgljanjem vode u ustima ili cuclanjem leda.

Zadržite dah
Stari trik koji, ako se izvede na pravi način doista može zaustaviti štucavicu. Zadržite dah, zatvorite usta i prstima začepite nos kao kada skačete u vodu. Sjedite mirno i pokušajte izdržati čim dulje.

Škakljajte nepce
Vrškom jezika ili štapićem za uši nježno dodirujte nepce u ustima. Osjetit ćete lagano škakljanje. Ako općenito volite škakljanje potražite asistenta. Neka vas prijateljica ili partner onda prstićima nasmiju do suza.

Zasladite si život
Dovedite slatki okus u ustima do maksimuma. Cuclajte žličicu šećera, ali tako da ga pogurate čim više prema zadnjem djelu jezika koji je zadužen za gorak okus. Sladak okus iziritirati će završetke živaca na jeziku i pomoći da štucavica prestane.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju