Ne znam jeste li ikada razmišljali kako je to govoriti cijeli dan. Ako niste u jednoj od niže navedenih profesija možda nikada niste ni osjetili koliko naporno može biti cijeli dan pričati. Kad biste probali bez prestanka govoriti barem sat vremena, nakratko bi bili u koži onih koji se bave zanimanjima u kojima je najbitnije čuvati glasnice. Mislite da je to lako?

 

 

1. Teta u vrtiću

Prvi glas koji ćete pamtiti, osim maminog i tatinog, u najranijoj dobi biti će glas vaše tete u vrtiću. Koliko god ponekad maloj djeci bude teško odvojiti se od roditelja i provesti dio dana s mnoštvom djece i novim tetama, vrlo brzo se naviknu na njihova pravila i način igre. Uz tete u vrtiću najčešće nas vežu lijepe uspomene, a najviše pamtimo glas. Intonacija, ritam, nježnost ili grubost – sve su to faktori koji su utjecali na memoriju o teti u vrtiću koju smo dugoročno pohranili. Jeste li ikad zamislili koliko je teta u vrtiću morala paziti da glasnice održi u formi? To je sigurno bio izazov, a ako su u tome uspjele, možete ih zamoliti da vam otkriju tajnu.

2. Učiteljica

Brojni su karakteri učiteljica. Neke su potpuno nježne pa čak do granice da ne mogu održati autoritet, a neke su i toliko stroge da njihove poteze uspijete shvatiti tek kad odrastete. Međutim, jedno je sigurno, nema one koja se na početku svoje karijere nije iznenadila koliko je zapravo teško govoriti na predavanjima koja se nižu iz sata u sat. Biti učiteljica iznimno je zahtjevan posao na kojem vas svakog trenutka skenira 20-ak parova očiju. I to oni koji mogu biti potpuno iskreni – djeca, a to može biti i prilično bolno. Svatko mora pronaći pravi način kako da ostvari dobar odnos s djecom, a pritom paziti na zdravlje grla i jačinu glasa.

3. Radijski voditelj

Oni lijepi, ugodni, umirujući glasovi koji vas prate najčešće tijekom vožnje automobilom nisu na toj visokoj razini slučajno. Jasno, postoje osobe koje imaju ugodan glas po genetskoj osnovi, no ni oni nisu mogli izbjeći profesionalno usavršavanje. Lijepo izgovaranje riječi, pravilan ritam i smirujuća intonacija segmenti su na kojima se mora konstantno raditi. Još bitnije je pravilno disanje. Ono će omogućiti da voditelj nikada ne ostane bez zraka i da pretjerano dugačke rečenice uspije prezentirati, a da slušatelj ne primijeti napor u njegovom glasu. Pravi profesionalac nikada neće dozvoliti da mu glas strada pa stoga pazi na zdravlje, posebno u vrijeme viroza.

4. Pjevači

Ovo je zanimanje koje spada u posebnu kategoriju. Osim na nastupima na kojima svoj glas moraju prezentirati u najboljem izdanju, profesionalni pjevači, treniraju svaki dan. Važno je znati kako prije svake vježbe pjevanja stoji uvježbavanje tehnike disanja. Cijeli spektar vježbi utječe na to koliko će pjevač uspjeti istrenirati svoj glas pa čak i pravilno držanje te način prehrane.

5. Kazališni glumci

Iako javnost češće percipira glumačku ulogu na malim i velikim ekranima većim dostignućem nego li onu na kazališnim daskama, ovi potonji imaju veće izazove. Njihova se publika nalazi u istom prostoru kao i oni. Glumci moraju i onima u zadnjim redovima prezentirati emociju ili neku drugu gestikulaciju i najmanjim mišićem na tijelu. Kako bi se izbjegla opasnost od mogućeg ne prenošenja poruke do svih gledatelja, poželjno je da glumci imaju glas koji ostavlja čvrst dojam. Pritom će oni često i povisivati ton, ali najbitnije za glumca je sigurnost u glas. Ako glumac ima sigurnost u glasu, emocije dolaze u prvi plan i on na taj način dopire do publike.

 

 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju