Gotovo 90 posto žena nosi preuske cipele, a krive cipele mogu itekako naštetiti stopalima i držanju tijela, uzrokovati bol i cijeli dan jednostavno učiniti nepodnošljivim

1. Nosite isti broj cipela od srednje škole
Tijekom vremena luk stopala (dio stopala s unutarnje strane koji kod osoba sa spuštenim stopalom dodiruje tlo) postepeno pada, zbog čega se stopalo širi. Stoga kako starite, možete početi nositi jedan ili dva broja veće cipele. Zato se preporučuje da jednom godišnje izmjerite stopalo.

Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu

2. Nožni prsti dodiruju vrh cipela
Između prstiju i vrha cipela treba postojati malo prostora, što znači da biste trebali moći micati prstima. Tijekom dana noge nateknu pa vam cipela koja vam je ujutro dobre veličine navečer može postati tijesna. Zato se preporučuje da cipele kupujete kasnije popodne kada su vam stopala najveća.

3. Bole vas mišići s unutarnje strane stopala
Možda nosite i prevelike cipele, a da je tako, znat ćete ako vas na kraju dana jako bole mišići s unutarnje strane stopala. Prevelike cipele ne pružaju vam dovoljnu potporu, pri čemu se mišići na dnu stopala stišću svakim korakom kako biste luk stopala zadržali gore.

Ovo instinktivno naprezanje sprječava da cipela ne spadne s noge ili da ne "pleše" oko stopala. Takvo naprezanje na kraju može rezultirati ozljedom poput plantarnog fascitisa ili petnog trna kod koje dolazi do djelomičnog ili potpunog puknuća vezivnih niti petne kosti.

4. Imate žuljeve, zadebljanja i oštećenja na noktima
To su znakovi da vam cipela previše trlja stopalo. Može biti da vam je cipela preuska, odnosno pretijesna na određenim dijelovima. Pritisak koji cipela stvara na stopalo može stvoriti zadebljanja na koži ili utjecati na zglobove, što može rezultirati bolnim žuljevima, čukljevima i uraslim noktima. U tom slučaju preporučuje se da cipele proširite ili ih zamijenite za komforniji model.

5. Nosite tenisice ili cipele koje su se previše istrošile
Cipele se najviše troše hodanjem, a cipele koje su se previše istrošile više ne pružaju dobru potporu. Propješačite li tjedno 16 kilometara, cipele biste trebali promijeniti svakih 9 do 12 mjeseci. Znakovi koji također upućuju na to da trebate nove cipele preveliki su nabori na cipelama te naginjanje cipela nalijevo ili nadesno kada ih stavite na ravnu površinu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju