Poznato je da komarce privlače određeni mirisi na ljudskoj koži i zbog toga nam male napasti često piju krv. Srećom, postoji mnogo biljaka čiji snažni mirisi učinkovito odbijaju komarce, a nisu neugodni našem nosu.

Galerija Lavanda Matičnjak Mačja trava (ili mačja menta) +3 Bosiljak

Uz ljetne vrućine stigli su komarci pa je sada pravo vrijeme da naučite kako spriječiti neugodne ubode. Mnoge nama poznate biljke učinkovito odbijaju male krvoločne napasti.

Neke od njih poznati su začini i možete ih sami zasaditi, a njihove listove malo zgnječiti među dlanovima i zatim utrljati na kožu. Druge biljke, čija esencijalna ulja tjeraju komarce, možete lako pronaći na našim tržnicama ili u trgovinama.

Komarci ne mogu podnijeti miris bosiljka

1. Matičnjak

Na našem području ovu biljku često zovu i melisa zbog njezina latinskog naziva Melissa officinali. Utrljajte je na kožu i njezin blagi limunasti miris odbit će komarce. Uz to, matičnjak je poznat i kao iznimno umirujuća antibakterijska biljka.

Matičnjak Matičnjak (Foto: Living4media)  

2. Mačja trava (ili mačja menta)

Ova mirisna rođakinja mente u sebi sadrži spoj nepetalakton, koji odbija razne insekte, a njezin miris na vašoj kožu otjerat će i dosadne komarce.

Mačja trava (ili mačja menta) Mačja trava (ili mačja menta) (Foto: Shutterstock)

3. Bosiljak

Komarci ne mogu podnijeti miris ovog omiljenog začina, a brojna istraživanja pokazuju da su esencijalna ulja koja se nalaze u bosiljku toksična za larvu komaraca.

Bosiljak Bosiljak (Foto: Living4media)

4. Lavanda

Moćna lavanda poznata je kao biljka koja učinkovito tjera komarce, a s njima i moljce i muhe. S obzirom na jačinu i intenzitet njezina specifičnog mirisa, možete probati riješiti se komaraca stručcima lavande koje ćete objesiti u kući. Ako ih ne otjerate na taj način, onda ipak lavandu utrljajte na kožu.

Sprej protiv komaraca Sprej za tijelo protiv komaraca: Napravite hidratantni mirisni repelent

Ubod komarca mogu olakšati brojni pomagači Ubod komarca: 7 pomagača koji odmah uklanjaju svrbež i crvenilo

5. Kadulja i ružmarin

Ako planirate druženje na otvorenom, možete zapaliti laganu vatru u starom roštilju. U nju ubacite malo kadulje ili ružmarina. Miris koji će se širiti nakon toga bit će ugodan za vaš nos, ali neugodan komarcima. Vi samo imajte na umu da ih neće biti u vašoj blizini dokle god oko vas ima dima, stoga održavajte vatru.

Ružmarin Ružmarin (Foto: Living4media)

6. Citronela

Ova biljka odavno je poznata kao jedna od najučinkovitijih u borbi protiv komaraca. Eterično ulje citronele možete nabaviti u svim biljnim drogerijama ili biotrgovinama. Pomiješajte ga s baznim prirodnim uljem za tijelo po svojoj želji (arganovo, bademovo, kokosovo) i namažite kožu.

Citronela Citronela (Foto: Living4media)

Šareno i mirisno: Ovo je najbolje cvijeće za privlačenje (i spašavanje) pčela Zvjezdan Rudbekija Agerat +10 Cinija

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju