Zagrljajem najlakše i najljepše pokazujemo svoje emocije prema partneru, djecu, rodbini ili prijateljima. U čvrstom priljubljivanju gornjeg dijela tijela uz drugu osobu otpuštaju se neki hormoni koji pomažu održati vaše tijelo i duh u najboljoj mogućoj formi. Otkrijte šest razloga zbog kojih je dobro svaki dan prepustiti se zagrljajima.

 

1. Smanjuje depresiju
Čvrst zagrljaj u trajanju od nekoliko sekundi potiče izlučivanje dopamina i serotonina koje nazivamo još hormonima sreće jer trenutno mijenjaju raspoloženje nabolje.

2. Sprječava stres
Kada nekoga dotaknete, vaš mozak šalje signale nadbubrežnim žlijezdama da odmore i uspore, što direktno uzrokuje smanjenje proizvodnje kortizola, zbog čega se osjećate manje tjeskobno i zabrinuto.

Zagrljaj potiče izlučivanje moćnog koktela hormona koji poboljšavaju raspoloženje, jačaju imunitet i preventivno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sustava.

3. Snižava krvni tlak
Snažno grljenje također potiče izlučivanje oksitocina. Prilikom ovog biološkog procesa dolazi i do značajnog pada krvnog tlaka u tijelu, što ima pozitivan učinak na srce i cijeli kardiovaskularni sustav.

4. Poboljšava iumunitet
Kombinacija oksitocina, dopamina i serotonina predstavlja snažan koktel hormona koji jačaju imunološki sustav i grade otpornost tijela protiv infekcija. Neki stručnjaci zato tvrde da je zagrljaj podjednako učinkovit kao i šumeća tableta multivitamina.

5. Smanjuje bol

Oksitocin je prirodni analgetik koji smanjuje bol u bilo kojem dijelu tijela. Zato se osjećate dobro dok ste privijeni uz svoga partnera.

6. Emotivno povezuje
Najočigledniji razlog za dijeljenje zagrljaja jest emotivno povezivanje s partnerom, djecom ili prijateljima. Zagrljaj je snažna emotivna spona zbog koje ćete se osjećati voljeno i zaštićeno.
 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju