Pravilno i redovito četkanje zuba sprečava nastanak karijesa i osigurava vam lijep osmijeh. Ne čudi stoga što se mnogi bacaju na žustro pranje zubi kako bi smanjili eventualnu mogućnost od kvarenja. Istovremeno, rade greške koje imaju suprotan učinak od željenog.


1. Korištenje pogrešne četkice

Na tržištu postoje deseci vrsta četkica za zube – od običnih mehaničkih do onih električnih, s različitim veličinama glave i čvrstoćom niti do raznih duljina drške. Nemojte birati četkicu prema boji i dizajnu, već onu koja najbolje odgovara vašim specifičnim dentalnim potrebama. Ako niste sigurni što je najbolja opcija za vas, potražite savjet stomatologa.

2. Prekratko ili prerijetko četkanje
Zube biste trebali prati minimalno dva puta dnevno, a obavezno prije spavanja. Međutim, ako uživate u slatkoj hrani i pićima, trebali biste četkati i češće od toga. Nečistoće i plak sa zubi skinut ćete ako zube četkate barem dvije do tri minute.

3. Prečesto ili prejako četkanje zuba

Pranje zuba više od četiri puta dnevno moglo bi iziritirati zube i zubno meso, pa pokušavajte svladati želju za neprestanim četkanjem. Imajte na umu da preagresivno četkanje zubi može uništiti caklinu.

Na pojavu karijesa utjecat će pogrešno odabrana četkica za zube, prečesto i prejako četkanje, kao i glava prepuna bakterija.

4. Pogrešno četkate zube
Stomatolozi savjetuju četkanje zuba malim i nježnim kružnim pokretima odgovarajuće četkice. Pola četkice treba biti prislonjene o zubno tkivo, a druga polovica o meso, te kružnim pokretima prijeći preko svih zuba jedne čeljusti, pa se potom prebaciti na drugu čeljust – s vanjske i unutrašnje strane.

5. Ne ispirete četkicu
Nakon korištenja četkicu treba dobro isprati toplom vodom kako bi uklonili sve ostatke zubne paste. Ako ju ne isperete dobro na njenoj površini počet će se stvarati bakterije koje ćete prenijeti u zubnu šupljinu sljedeći put kada budete prali zube.

>> 7 namirnica koje imaju ulogu četkice za zube

6. Četkica vam se nikad ne osuši do kraja
Prečesto četkanje ili držanje četkice na vlažnom mjestu potaknut će stvaranje bakterija na njenoj površini. Kako bi izbjegli ovaj problem prebacite četkicu na suho mjesto, ili kupite još jednu četkicu kako biste naizmjenično mogli prati zube sa suhim proizvodom.

7. Rijetko mijenjate četkice
Četkicu trebate mijenjati svaka dva do tri mjeseca – savjetuju stručnjaci. Čak i ako se vlakna na njenoj glavi nisu 'rascvjetala', kupite novi proizvod. Nasuprot tome, ako vam se glava četkice 'rascvijeta' nakon samo mjesec dana, vjerojatno preagresivno perete zube.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju