Sol je u posljednje vrijeme na lošem glasu, posebice zbog prevelike zastupljenosti u gotovoj kupovnoj hrani.


Kako bi barem donekle unos soli uspjeli regulirati preporuča se njezina zamjena zdravijim alternativama, naime natrij, glavni element soli nalazimo u prirodnim biljkama. Njih sedam u potpunosti mogu zamijeniti sol u jelima

1. Cimet
Jedan od najstarijih začina koji se u našoj kuhinji koristi isključivo u slasticama inače ima puno veću primjenu. Cimet je naime odlična alternativa za sol, reguliranje razine šećera u krvi i sposobnost snižavanja kolesterola njegove su osnovne prednosti. Iako intenzivnog mirisa koji ne možemo zamisliti u glavnim obrocima, cimet se iznenađujuće dobro snalazi u pikantnim jelima, primjerice malo cimeta u meksičkim jelima s grahom dat će posebnu notu okusu, a dodan uz curry obogatiti će svako jelo s piletinom.

Cimet je naime odlična alternativa za sol, reguliranje razine šećera u krvi i sposobnost snižavanja kolesterola njegove su osnovne prednosti, a u meksičkim jelima i onima od piletine izvrsno zamjenjuje sol

2. Kardamom
Začin koji u našoj kuhinji postaje sve zastupljeniji, kardamom, smatra se članom porodice đumbira. Njegov okus je delikatan i aromatičan, no na prvom dodiru s nepcima osjeća se slankasta nota pa ne čudi njegova prisutnost u jelima umjesto soli. Za intenzivniji okus kardamoma u jelima potrebno je sjemenke malo popržiti.

3. Čili papričica
Topao i papren okus, nota je koju na nepcima ostavlja čili papričica koja zahvaljujući ljekovitim svojstvima zaslužuje postati omiljena družica svih jela na žlicu u kojima najbolje balansira okuse. Intenzivan okus u potpunosti će utažiti potrebu za soli u hrani, osim u kuhanoj i u svježoj poput sendviča i salata.

4. Sjemenke suncokreta
Samo 50 grama ovog ploda zadovoljava dnevne potrebe za vitaminima E i B1, a samo 100 grama sjemenki zadovoljava dnevne potrebe organizma za manganom, bakrom, magnezijem, natrijem, fosforom i vitaminom B6. Slankast i pomalo gorkast okus sjemenkama daje natrij zbog čega se mljevene sjemenke dodaju u jela umjesto soli, najbolje ih je dodati u gotovo jelo.

5. Češnjak
Češnjak je izvrsna zamjena za sol, a posebice onaj osušeni u prahu, brojni ga koriste uz ribu i tjesteninu gdje poboljšava okus namirnice. Njegova mnogobrojna ljekovita svojstva glavni su razlog za veću primjenu u kuhinji, a izostavite li sol u jelu i dodate samo češnjak osjetit ćete jednak učinak slankaste note kao i kod omiljenog začina.

5. Bosiljak
Zeleni listovi bosiljka obiluju eteričnim uljima koji između niza komponenti sadrže i natrij, pa je bosiljak izvrsna zamjena za sol. Kako bi inače hlapljiva ulja iz lišća sačuvali potrebno ih je dodati na samom kraju pripreme jela. Osim u kuhanim jelima bosiljak izvrsno funkcionira pomiješan s povrćem, tjesteninom i salatama gdje njegova slankasta nota posebice dolazi do izražaja.

7. Sok od limuna
Salata bez zrnca soli, ali uz obilje limunovog soka u potpunosti će zamijeniti omiljeni začin, osim toga limun je poznat kao prirodni konzervans i kao takav je odlična zamjena za sol.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju