Svadbene fotografije su uspomene na jedan od najljepših dana u životu. Upravo je zato bitno da budu snimljene prema željama mladenaca. Što sve mladenci trebaju znati i reći svojem svadbenom fotografu kako bi dobili savršen vjenčani album, pitali smo Marka Milasa iz Osijeka

Galerija Vjenčani photobook Vjenčane fotografije - 1 Vjenčane fotografije - 3 +3 Vjenčana fotografija uz Dravu
1. Raspitajte se i istražite svadbene fotografe unaprijed

Želite li odličnog svadbenog fotografa koji će snimiti prekrasne fotografije s vašeg vjenčanja, istražite ponudu unaprijed. Raspitajte se kod svojih prijateljica i rodbine, idite na sajmove vjenčanja i pretražujte društvene mreže.

Mladenci kad mi se jave većinom je to preko preporuke, ili su jednostavno vidjeli moje radove na nekoj od društvenih mreža. Neki imaju više fotografa na popisu pa po nekim svojim preferencama traže onoga koji je najbolji za njih, otkriva nam svadbeni fotograf Marko Milas.

Uvijek kad šaljem ponudu predložim upoznavanje na neobaveznoj kavi kako bih predstavio sebe i svoj rad, te kako bi se najbolje prezentirao. Mislim da stekneš najbolji dojam kada upoznaš nekoga uživa, dodaje fotograf iz Slavonije.

2. Objasnite fotografu svoja očekivanja prije nego što ga unajmite
Svaki fotograf ima svoj stil i viziju. Upravo zato mladenci trebaju pogledati prijašnje fotografije svadbenog fotografa i objasniti im svoja očekivanja. Vjenčane fotografije - 5 Vjenčana fotografija uz Dravu Foto: Marko Milas Mrky Photography
Ja se vodim onom mišlju da kao fotograf znam kako će mladenci i u kojem okruženju ispasti najbolje. Što se tiče obrade fotografija tu ipak imam svoj stil, i jednostavno to se ne mijenja. Ako su mladenci to možda zamislili drugačije, bolje je onda naći nekog drugog.

Najteže je raditi kad mladenci dođu s fotkama nekog drugog fotografa i kažu da bi oni takve fotografije, a ti primjerice tako ne radiš. Onda im na lijep način to objasniš i shvate da možda ti ipak nisi osoba za njih.


Želite li odličnog svadbenog fotografa koji će snimiti prekrasne fotografije s vašeg vjenčanja, istražite ponudu unaprijed. Raspitajte se kod svojih prijateljica i rodbine, idite na sajmove vjenčanja i pretražujte društvene mreže.

3. Upoznajte svadbenog fotografa sa svojim rasporedom
Vjenčanje se planira po nekoliko mjeseci unaprijed, pa je velika greška kada se fotografu do zadnjeg dana ne otkriva raspored za taj važni dan.

S mladencima se uvijek volim čuti tjedan pred svatove te proći neke osnove informacije okupljanja kod mlade ili mladoženje, kad je vjenčanje, ide li se po kuma, te ima li kakvih posebnih protokola, kaže nam Marko Milas.

Neotkrivanje točnog rasporeda može biti i razlog zašto će vam u vjenčanom albumu možda nedostajati neke važne fotografije.

Svi volimo znati što će se taj dan događati tako da budemo spremni na to, npr. blagoslov mlade ili mladoženje. Ako ti nitko to ne najavi ti ne snimiš tj. ne pofotkaš. Zato je uvijek dobro da mladenci kažu fotografima kad ce što događati, jer tako će svima lakše i ugodnije proći svatovi.

4. Dogovorite i odvojite vrijeme u rasporedu za fotografiranje mladenaca
Fotograf je prisutan na vjenčanju i tijekom svadbene proslave, te svojim fotoaparatom i kamerom bilježi sve najvažnije trenutke. Uobičajeno je također dogovoriti fotografiranje u vjenčanoj odjeći prije ili poslije crkve, odnosno matičara.

Na dan vjenčanja Marko Milas voli upriličiti kratak photosession s mladencima u trajanju od pola sata do 45 minuta. Jednu od tada snimljenih fotografija iskoristit će za zahvalnicu koju će gosti dobiti još istog dana. Vjenčane fotografije - 1 Vjenčana fotografija u Kopačkom ritu (Foto: Marko Milas Mrky Photography)
Na dogovoru svi kažu da će imati vremena za fotografiranje, a onda dođu svatovi, pa se njima žuri do gostiju, jer ne želi da budu sami. Nažalost, onda se ne stigne sve odraditi kako treba, jer su svi pod pristiskom.

Uvijek pokušam nagovoriti mladence za fotografiranje nekoliko dana nakon vjenčanja, atmosfera je opuštenija, ima se vremena, a može se otići i na više lokacija.

5. Provjerite što sve pokriva cijena honorara svadbenog fotografa
Većiina fotografa dat će vam ponudu za fotografiranje i snimanje vjenčanja s uključenim vjenčanim albumom, odnosnom snimkom svadbe. Sviđa li vam se princip da snimite vjenčane fotografije nekoliko dana nakon svadbe, provjerite s fotografom naplaćuje li se dodatno to snimanje.

Kod mene je ono uključeno u cijenu, dok neki fotografi taj dan posebno naplaćuju, ističe Marko.

Također, obratite pozornost i na to jeste li vjenčanicu iznajmili, te morate li je po ugovoru vratiti neposredno nakon svadbe, odnosno hoćete li imati u čemu pozirati pred svadbenim fotografom.

6. Dogovorite lokacije za svadbene fotografije
Atraktivna lokacija za snimanje jamac je da će vaše svadbene fotografije imati lijepu kulisu. Dogovorite se unaprijed s fotografom gdje biste željeli snimiti fotografije, i poslušajte njegove prijedloge.

Ako mladenci imaju posebne lokacije na koje žele ići, ja tu probam pomoći sto vise mogu i srediti eventualne dozvole za fotografiranje, ističe fotograf iz Slavonije.

Ne zaboravite dogovoriti i alternativnu lokaciju za snimanje u slučaju da vam padne kiša na dan vjenčanja. Vjenčane fotografije - 4 Vjenčane fotografije u drvenoj kutiji (Foto: Marko Milas Mrky Photography)
7. Budite jasni kod naručivanja vjenčanog photobooka
Komunikacija sa svadbenim fotografom je ključna kod upoznavanja, dogovaranja i samog dana vjenčanja.

Kod naručivanja vjenčanog photobooka mladenci biraju korice, te ako imaju fotografije koje su im posebno drago svakako trebaju napomenuti koje žele da idu u photobook, a koje ne. Netko želi samo fotografije s photosessiona, a drugi žele da kroz albm bude ispričana cijela priča s vjenčanja, zaključuje Marko Milas iz Osijeka.

Vjenčane i druge fotografije Marka Milasa pogledajte ovdje.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju