Ako imate problema s ispucanim petama i guljenjem kože na tom dijelu tijela, važno je otkriti pravi razlog tog problema kako biste ga lakše i brže riješili

1. Prekomjerno znojenje stopala

Ako ste često u pokretu tijekom toplijih dana i pritom nosite zatvorene cipele, noge vam se jače znoje. Pojačano znojenje dovodi do nakupljanja viška vlage u obući koja onda postaje plodno tlo za neki blaži oblik infekcije. Sve će naposljetku rezultirati guljenjem kože na petama. Stopala će se puno manje znojiti u cipelama napravljenim od prirodne kože.

2. Štikle s remenčićima i japanke

Možda niste mislili da premali unos vode u tijelo utječe i na izgled kože stopala, ali doslovno nema dijela tijela kojem dehidracija na neki način ne šteti.

Za razliku od klasičnih salonki, otvorene štikle s remenčićima prilikom hodanja uzrokuju trenje zbog kojeg se koža na petama oštećuje. Osim zadebljanja, pucanja i guljenja kože dolazi i do stvaranja žuljeva. Isti učinak na pete imaju i japanke.

3. Sunčanje bez zaštite

Mislili ste da će vas boravak na plaži preporoditi od glave do pete, ali vratili ste se s ljetovanja s – ispucalim petama. Razloga za to najvjerojatnije je prekomjerno izlaganje stopala suncu. Upravo su stopala dio tijela koji uglavnom zaboravimo namazati kremom za sunčanje ili pak mislimo da ih uopće ne treba tretirati takvim sredstvima. Naravno, to je pogrešno. Izlaganje stopala suncu uzrokovat će na njima opekline koje zbog kojih koža na njima puca i guli se.

4. Dehidracija

Možda niste mislili da premali unos vode u tijelo utječe i na izgled kože stopala, ali doslovno nema dijela tijela kojem dehidracija na neki način ne šteti. Ako ne pijete dovoljno vode, ljuštit će vam se koža na cijelom tijelu.

5. Gljivične infekcije

Ekcem, poznat i kao dermatitis, naziv je za upalnu bolest kože.

Razlog zbog kojeg nam koža na petama lako puca ponekad može biti malo ozbiljnije prirode. Naime, u području stopala lako se razvijaju gljivične infekcije, pogotovo ako smo tijekom vrućih ljetnih dana češće u zatvorenim modelima cipela u kojima stopalo nema zraka. Ako se unatoč redovnom pilingu i tretiranju stopala kremama ne možete riješiti guljenja kože, obratite se liječniku opće prakse koji će utvrditi je li problem možda neka infekcija.

6. Ekcem

Ekcem, poznat i kao dermatitis, naziv je za upalnu bolest kože. Simptomi ekcema najčešće su svrbež, crvenilo, natečenost –ispucanost kože. Ukoliko primjećujete pojavu navedenih simptoma i na svojim stopalima, obratite se liječniku baš kao i u slučaju sumnje na gljivičnu infekciju.

7. Prirodna obnova kože

Ako u vašem slučaju ispucanost i guljenje kože samo kratkotrajna pojava koju brzo sanirate, onda se radi o prirodnom procesu obnove kože i nema razloga za brigu.

Saznajte kako se se možete riješiti suhe kože na petama uz pomoć limuna.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju