Neslaganje često vodi do svađe među parovima. Nemoguće je uvijek izbjeći svađu, ali uz pomoć ovih savjeta možete je zaustaviti ili riješiti

1. Brojite do 10
Možda vam se ovo čini kao smiješan savjet, ali on zbilja djeluje. U žaru svađe često imamo naviku izgovoriti stvari koje zapravo ne mislimo samo kako bismo povrijedili partnera u tom trenutku. Kada osjetite potrebu da reagirate na taj način – duboko udahnite i u sebi brojite do 10. Taj mali vremenski period sasvim je dovoljan da u stanju uzrujanosti resetirate misli.

2. Odaberite riječ kojom ćete signalizirati da je vrijeme za kraj svađe

Ponekad je dobro prespavati problem i svađu.

Ovu tehniku mnogi psihoterapeuti preporučaju parovima. Kako ne biste prešli mjeru tijekom svađanja, dogovorite se koja će riječ biti vaš signal za "kraj utakmice". To može biti i neka gesta, što god vama kao pojedincima odgovara. Kada čuje tu riječ ili vidi tu gestu tijekom svađe, partner će znati da ste na gornjoj granici strpljenja i obrnuto, vi ćete percipirati da je on pri kraju sa živcima.

3. Ne pokušavajte pobijediti

Svaku raspravu i svađu najlakše je riješiti kompromisom. Međutim, ponekad jednostavno imamo potrebu potvrditi da smo u pravu pa se zbog toga mnoge svađe razvuku i traju puno dulje nego što bi trebale. Potrebu da pobijedite pod svaku cijenu ostavite za društvene igre, a tijekom svađe s partnerom igrajte na kartu kompromisa i razumijevanja.

4. Procijenite vrijedi li se svađati oko određene teme

Naša svakodnevica puna je problema, od onih velikih i važnih do malih s kojima se bespotrebno zamaramo. Postoje stvari oko kojih se jednostavno ne isplati svađati i na koje ne bismo trebali trošiti vrijeme. Važne stvari poput zdravlja, financija ili odgoja djece uvijek trebaju biti tema rasprava. Sitne mušice koje svi imamo jednostavno treba naučiti tolerirati.

Svaku raspravu i svađu najlakše je riješiti kompromisom.

5. Zagrlite partnera

Fizički kontakt s partnerom podsjetit će vas na to da ga volite čak i u trenutku kada biste ga možda najradije poslali na kraći odmor, što dalje od vas. Svađe su normalni dio svake veze, ne moramo ih se bojati ili ih izbjegavati. Samo trebamo naučiti kako se nositi s njima.

6. Otiđite u krevet ljuti

Možda ste čuli za izreku kako nikada ne bismo trebali otići u krevet posvađani i ljuti, ali mnogi stručnjaci kažu kako je slobodno možete ignorirati. Ponekad je dobro prespavati problem i svađu jer ćete tako sabrati misli.

7. Preuzmite odgovornost

Ako je uzrok svađe greška koju ste vi napravili, preuzmite odgovornost. Na taj način demonstrirate svoju zrelost i želju da predano radite na odnosu s partnerom.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju