Uskoro se pakirate i odlazite na žarko željeni odmor? U nastavku provjerite što prije toga morate napraviti kako biste bili što bezbrižniji i opušteni na svom putovanju

1. Pospremite dom. Čišćenje nikome nije prioritet prije putovanja jer se ionako želimo dobro odmoriti od svakodnevnih obaveza, ali povratak s odmora bit će puno lakši ako odradimo par poslova, pogotovo ako putujemo na dulje vrijeme. Iz frižidera i smočnice izbacite namirnice kojima će rok trajanja isteći prije nego se vratite s odmora. Operite prljavo rublje i suđe te nikako nemojte zaboraviti iznijeti smeće.

2. Platite važne račune. Na odmoru ćete se istrošiti i više nego što ste planirali pa je pametno na vrijeme obaviti plaćanje važnih računa, pogotovo ako ste već primili opomenu za njih.

Ako putujete na dulje vrijeme prije odlaska obavezno odledite hladnjak te i njega isključite.

3. Javite bliskoj osobi da putujete. Prije odmora bilo bi poželjno obavijestiti osobu od povjerenja o odlasku. Ako putujete na dulje vrijeme, poželjno je da netko povremeno provjeri vaš dom.

4. Sakrijte vrijedne predmete iz vidokruga. Provalnici vole ljeto jer tada ljudi dosta izbivaju iz svojih domova. Ako netko i provali u vaš dom dok ste na putu, ne možete puno učiniti, ali možete otežati posao provalnicima. Vrijedne predmete sakrijte iz vidokruga, nemojte ih ostaviti na vitrinama ili nadohvat ruke.

5. Ne zatvarajte sve rolete ili šalaporke. To je prvi poziv provalnicima. Stručnjaci preporučaju da kombinirate otvorene, zatvorene i djelomično otvorene. Tako na dijelu prozora s kojeg pogled pada na televizor, kompjuter ili druge vrijedne uređaje zatvorite rolete ili šalaporke, dok ih na prozorima kuhinje i kupaonice ostavite potpuno i djelomično otvorenima. Tako stvarate iluziju da ste kod kuće.

6. Isključite električne uređaje iz struje. Televizori, razni playeri, kompjuteri, perilice rublja i suđa, štednjaci – ne zaboravite ih isključiti iz struje. Ako putujete na dulje vrijeme, prije odlaska obavezno odledite hladnjak te i njega isključite.

7. Kućne ljubimce ostavite u dobrim rukama. Ponekad jednostavno ne možemo voditi svoje ljubimce na odmor. U tom slučaju moramo pronaći osobu koja će se pobrinuti za njih. Svako ljeto mediji su puni priča o vlasnicima koji svoje pse, mačke i ostale ljubimce jednostavno ostavljaju nasred ceste prije putovanja ili ih pak ostavljaju danima zatvorene u stanu ili kući. Naša je dužnost brinuti se o životinji koju smo doveli u svoj dom, stoga se prije odmora obratite prijateljima ili susjedima koji bi vam mogli pomoći i zbrinuti ljubimca dok vas nema.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju