Lijepa i njegovana kosa uvelike ovisi o hrani koju unosite u organizam. Odgovarajuće količine minerala i vitamina u organizmu mogu poduprijeti rast kose, dok će manjak određenih elemenata izazvati ispadanje vlasi. Otkrijte stoga koje sve namirnice svakako trebate uključiti u obroke

1. Omega 3 masne kiseline
Ovi vrijedni elementi potrebni su za prirodnu izgradnju stanica tijela, nezamjenjivi su pomagači u misaonim procesima poput održavanja koncentracije i pamćenja, a iznimno su važni i za zdravlje kose, osobito elasticiteta vlasi.

S obzirom da ih tijelo ne može samo proizvesti, možemo ih dobiti samo putem hrane. 'Navalite' stoga na njihove najbolje izvore: orahe i druge orašaste plodove, tunu i drugu plavu ribu, kelj te prokulicu.

2. Cink
Ovaj mineral neizmjerno je važan za poticanje rasta, obnavljanje stanica i zdravlje općenito. Cink je poznat i kao regulator hormona u tijelu koji će spriječiti ispadanje kose. No, nemojte pretjerati s njegovom konzumacijom: odrasloj osobi potrebno je 11 miligrama cinka dnevno. Možete ga pronaći u slanutku, kamenicama, govedini i telećoj jetri.

Kosa sa uglavnom sastoji od proteina, pa je iznimno važno konzumirati tu prehrambenu grupu namirnica u odgovarajućoj količini

3. Proteini
Vaša kosa sa uglavnom sastoji od proteina, pa je iznimno važno konzumirati tu prehrambenu grupu namirnica u odgovarajućoj količini. Previše proteina potaknut će ispadanje kose, a premalo proteina započet će proces sijeđenja kose.

Čak i ako ne jedete meso i ribu koji su odlični izvori proteina, njih možete naći i u širokom spektru namirnica veganskog i vegetarijanskog porijekla: od grčkog jogurta, jaja i kelja do graha, leće i soje.

4. Željezo
Ovaj je mineral prenositelj kisika do svih stanica tijela, i kao takav nezamjenjiv u procesu pravilne cirkulacije. O njegovoj zastupljenosti u tijelu ovisi i slaba prokrvljenost vlasišta koja je direktno povezana s ispadanjem kose. Osigurajte svojem tijelu dovoljno željeza pa jedite zeleno lisnato povrće, cjelovite žitarice, grah, crveno meso, žutanjke i školjke poput dagnji i kamenica.

5. Vitamini A i C
Sebum je spoj lipida koje luče lojne žlijezde kao prirodne regeneratore kose i kože. Pretjerano lučenje te uljne supstance zamastit će vlasište kose, a premalo izazvati pucanje vlasi.

Da bi održali ravnotežu, potrebno je jesti namirnice bogate vitaminom A i C u preporučenim dnevnim dozama poput lisnatog zelenog povrća, špinata, brokula, slatkog krumpira i tikve.

6. Magnezij
Ovaj je mineral neophodan za brojne procese u tijelu, a neke studije pokazuju da njegov nedostatak utječe i na prerani gubitak kose – kako kod žena, tako i kod muškaraca. Magnezij se nalazi u bademima, špinatu, leći, smeđoj riži i nekim vrstama ribe.

7. Selen
Ovaj esencijalni element je prirodni antioksidans koji čuva elastičnost tkiva, te sudjeluje u nekim metaboličkim procesima i poticanju normalnog rasta tijela. Najveće količine ovog minerala naći ćete u brazilskim oraščićima, ali i u cjelovitim žitaricama, kvascu te plodovima mora.

Koristeći saznanja o ovim prirodnim elementima stručnjaci iz Laboratorija Vichy deset su godina razvijali specijalnu trostruku formulu za sprječavanje ispadanja kose.

Proizvodi DERCOS AMINEXIL PRO za žene i muškarce sadrže molekulu aminexil koja sprečava stvrdnjavanje kolagene ovojnice za očuvanje mekoće i elastičnosti tkiva, u kombinaciji s molekulom SP94 jača vlasi, dok arginin potiče krvnu mikrocirkulaciju i dotok hranjivih tvari neophodnih za rast.

Kao dopunu ovom tretmanu Laboratoriji Vichy predlažu DERCOS Energetski šampon protiv ispadanja kose, koji jamči snažniju kosu od korijena do vrhova.