Oči ljeti trebamo zaštititi isto kao što štitimo kožu. I one su izložene štetnom UV zračenju, slanoj vodi, pijesku što, ako ne poduzmemo zaštitne mjere, može dovesti do infekcija, oštećenja vida i drugih problema s očima. Doznajte kojih je to 8 najčešćih grešaka koje ljeti štete očima i kako ih izbjeći

1. Gledate u sunce
Možda mislite da povremeno nenošenje sunčanih naočala nije  problem, ali pretjerano izlaganje očiju UV zrakama u kratkom vremenu može izazvati ozbiljno oštećenje očiju. I samo jedan dan bez naočala na plaži može uzrokovati fotokeratitis, bolno stanje očiju koje se javlja uslijed izlaganja očiju UV zrakama, čiji su simptomi suhoća očiju, svrab, crvenilo i natečenost.

Šteta nije trajna, ali trajni problemi mogu se javiti godinama kasnije, poput izraslina u očima, nastanka katarakte ili sive mrene te degeneracije makule što može dovesti i do značajnog slabljenja vida.

Pokrivala za glavu odlično štite uši, vrat i lice od UV zračenja, ali ne i oči jer su one izložene i zrakama koje se odbijaju od površina kao što su voda i pijesak

2. Nosite loše sunčane naočale
Kada nosite jeftine sunčane naočale koje ne blokiraju UVA i UVB zrake isto je kao da uopće ne nosite naočale. Najbolji izbor bit će polarizirane sunčane naočale koje blokiraju 99 do 100 posto UV zračenja te u isto vrijeme omogućavaju jasan vid. Izaberite okvire koji štite oči i kod sljepoočnica.

3. Ne nosite naočale kad je oblačno
Sunčeve zrake mogu djelovati vrlo snažno na oči i kada je oblačno. Zato ljeti tijekom dana uvijek, bez obzira na to kakvo je vrijeme, nosite sunčane. Za dodatnu zaštitu klonite se sunca kada je UV zračenje najintenzivnije, od 8 do 10 te od 14 do 16 sati.

4. Mislite da vam kapa/šešir štiti i oči
Pokrivala za glavu odlično štite uši, vrat i lice od UV zračenja, ali ne i oči jer su one izložene i zrakama koje se odbijaju od površina kao što su voda i pijesak. Voda reflektira i do 100 posto, a pijesak do 25 posto UV zraka. Zato uz pokrivalo za glavu uvijek nosite i sunčane naočale.

5. Nosite kontaktne leće dok plivate

Plivanje s kontaktnim lećama može prouzročiti infekciju rožnice i pogoršanje vida. Uvijek prije ulaska u vodu skinite leće.

6. Otvarate oči pod vodom
Nijedna morska voda nije potpuno sterilna zbog čega možete 'zaraditi' bakterijske i virusne infekcije te imati zamagljeni vid ukoliko otvarate oči pod vodom. Stvorite naviku nošenja naočala za plivanje.

7. Ne stavljate zaštitnu kremu oko očiju
Na kapke i područje oko očiju obavezno nanesite kremu s minimalnim zaštitnim faktorom 30. Koristite kremu namijenjenu isključivo očima (ili očima i licu), a najbolji izbor bit će krema na bazi minerala jer je mogućnost iritacije najmanja.

8. Trljate oči dok je u njima pijesak
Pijesak u očima može uzrokovati abraziju rožnice, gubitak površinskoga epitelnog sloja rožnice oka, a ako oči onda još trljate može izazvati dodatnu štetu. Uđe li vam pijesak u oči isperite ih neslanom vodom i trepnite nekoliko puta. Ne prođe li nadraženost okka ni nakon sat vremena obavezno posjetite liječnika kako se ne bi razvio ulkus rožnice.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju