Zbog nekih svakodnevnih grešaka u kuhinji kojih nismo niti svjesni pravimo veći nered, hrana nam ne uspijeva kako bismo htjeli, a i izlažemo se riziku da se porežemo. Otkrivamo vam kojih to 9 grešaka prečesto činimo dok kuhamo1. Kuhanje tjestenine u premalom loncu
Kuhati u loncu odgovarajuće veličine iznimno je važno zbog brzine kuhanja, ali u konačnici i izgleda hrane. Kada dodamo tjesteninu u premalu posudu u kojoj nema dovoljno vode ona automatski snižava temperaturu i duže joj treba da se skuha. Osim toga tjestenina će se slijepiti ukoliko je ne budete stalno miješali. Vjerojatno smo svi mnogo puta upravo zbog ove greške već napola skuhanu hranu prebacivali u veću posudu.

2. Korištenje krivog noža
Odabirom krivog noža za meso, kruh, ne samo da 'uništavate' strukturu' hrane neodgovarajućom oštricom, već ćete vrlo vjerojatno otupjeti i nož. Kada odaberete pravu oštricu bolje možete kontrolirati ruku i hrana će izgledati urednija, a nož očuvaniji.
Nož s velikom oštrom oštricom idealan je za rezanje mesa, nazubljeni za kruh, a mali oštri noževi idealni su za baratanje voćem i povrćem.

'Zbog nekih svakodnevnih grešaka u kuhinji kojih nismo niti svjesni pravimo veći nered, hrana nam ne uspijeva kako bi htjeli, a i izlažemo se riziku da se porežemo '

3. Korištenje premale daske za rezanje
Zbog premale daske za rezanje ne samo da ćete vjerojatno napraviti nered nego ćete imati i manju površinu za manevriranje nožem pa povećavate šanse da se porežete dok pripremate hranu.
Neka vam vodič pri odabiru daske bude omjer daske i noža koji ćete koristiti u pripremi. Ukoliko ćete koristiti mali nož birajte manju dasku, ukoliko ćete koristiti veći nož neka vam površina za rezanje bude što veća.

4. Odlaganje rajčica u hladnjak
Rajčice imaju delikatnu strukturu stanica i prevelika hladnoća ili vrućina uzrokuje njihovo pucanje. Enzimi zaduženi za okus su nakon takvog pohranjivanja uništeni i rajčice postaju bezukusne. Umjesto u hladnjak, rajčice držite na sobnoj temperaturi na mjestu na kojem zrak cirkulira, najbolje u ostavi kako ne bi bili izložene suncu. Rajčice možete ostaviti i u njihovom originalnom pakiranju ukoliko ono na sebi ima rupe.

5. Pretrpavanje tave mesom
Kako bismo skratili vrijeme prženja omiljenih pilećih prsa ili nekog drugog mesa nerijetko u tavu stavimo i više komada nego li je optimalno. Kada je tava pretrpana vrućina ostaje 'zarobljena'ispod hrane i ona se ne može ravnomjerno rasporediti, te na najbolji način karamelizirati meso. Kako bi pak optimalno spremili meso u tavi najbolje bi bilo da se komadi, nakon što ih poslažete, međusobno ne dodiruju.

6. Pečenje na nedovoljno zagrijanom ulju
  Vjerojatno nema osobe koja bar jednom nije stavila povrće, meso ili smjesu za palačinke na nedovoljno ugrijanu tavu. Problem kuhanja koji se prečesto ponavlja upravo zbog želje za brzom pripremom. No zbog njega će se hrana koju pripremamo najvjerojatnije zalijepiti za tavu, ili će pokupiti više ulja nego što je potrebno.

Kako bismo izbjegli ovu grešku prije nego li uopće stavimo ulje bilo bi dobro tavu zagrijati oko 60 sekundi, a tek potom dodati ulje ili maslac na kojem planiramo kuhati. Nakon toga potrebno je još malo strpljenja kako bi se maslac otopio, a ulje dovoljno zagrijalo.

'Pravilan odabir noža, daske za rezanje kao i lonca za kuhanje sitnice su koje itekako utječu na kvalitetu kuhanja i brzinu u kuhinji '

7. Okretanje mesa prečesto ili prebrzo
Opet jedna greška koju radimo zbog brzine. Kako bi meso na tavi ispržili na najbolji način nije ga dobro prečesto ili prebrzo okretati. Budite strpljivi i prije nego li ga okrenete meso lagano vilicom podignite od tave i provjeriti je li poprimilo lijepu smeđu boju. Nakon što ste provjerili je li jedna strana dovoljno pržena meso možete okrenuti.

8. Pravljenje kolača s hladnim jajima i mlijekom
Kako bi kolači i kreme ispali što finiji, a tijesto uzdignuto i mekano, prije pripreme potrebno je jaja i mlijeko izvaditi iz hladnjaka i jedno vrijeme, od 30 minuta do jednog sata ostaviti na sobnoj temperaturi. Ukoliko nemate toliko vremena jaja stavite u posudu s toplom vodom i ostavite ih 15 minuta kako bi se zagrijala.

9. Rezanje mesa odmah nakon pečenja
Kako bi imali što sočnije meso izbjegavajte rezanje tik nakon završetka pečenja. Vrućina je uzrokovala da se sokovi iz pečenog mesa rasprše, pa će ukoliko ga odmah izrežete sočni sokovi završiti na dasci za rezanje.

Kako bi pak pečenje upilo sve sokove, meso ipak pustite da se malo ohladi. Za velike komade ili cijelo pile sačekajte bar 15 minuta prije nego li ih izrežete. Za manje komade poput odrezaka dovoljno je sačekati 5 do 10 minuta. 

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju