Većina ljudi želi da im njihov partner ili partnerica budu vjerni, međutim postoje neke situacije, odnosno nevjere koje su diskutabilnije od drugih.

Drugim riječima, postoje situacije u kojima jedna strana misli da je nešto prevara, a druga ne.

Većina parova složit će se da su seks pa i samo ljubljenje s trećom osobom nevjera. Popis stvari oko kojih se lako složiti je kratak.

No, popis stvari oko kojih se nije tako lako složiti je mnogo, mnogo duži. Dok će jednoj strani učestali razgovori s kolegicom ili kolegom biti prihvatljivi, drugoj neće, a oko takvih situacija najbolje je - razgovarati i razgovorom doći na istu valnu duljinu.

Slika nije dostupna Najteže se podnosi? Netipična vrsta nevjere s kojom se bore mnogi parovi

Slika nije dostupna Prijatelji s povlasticama: Što morate znati prije nego što se odlučite na ovaj vrući odnos

Neke od aktivnosti oko kojih parovi trebaju razgovarati umjesto da samo pretpostave da se oko njih slažu su sljedeće:

- prijateljstvo s bivšim partnerima na društvenim mrežama
- traganje za atraktivnim kolegicom/kolegom na društvenim mrežama
- poljubac u obraz s privlačnim prijateljem/prijateljicom (posebno ako to nije nešto što inače činite)
- ručak s potencijalno privlačnom osobom bez da to kažete patneru ili partnerici
- duga dopisivanja s prijateljem/prijateljicom o kojima ne pričate partneru
- dijeljenje intimnih detalja vaše veze s trećom osobom
- razgovor o vašim seksualnim fantazijama i stvarima koje vas uzbuđuju s trećom osobom.

Što vi mislite o navedenim primjerima - predstavljaju li oni za vas prevaru ili su u potpunosti bezazleni za vezu? Kako biste se osjećali da vaš partner radi nešto od navedenog? Biste li i kako razgovarali o tome?

Jesu li za vas navedene aktivnosti problematične?

glasova:

Mnogo je aktivnosti koje same po sebi nisu problem, ali ih osoba može vidjeti kao prvi, drugi, treći... korak prema nečem problematičnom. Naprimjer, učestali razgovori s kolegom/kolegicom o poslu mogu prerasti u razgovore o osobnim stvarima, a na kraju se može pojaviti i emocionalna povezanost pa i afera.

BUDITE ISKRENI SAMI SA SOBOM

Na početku razvoja ovakve situacije, početne aktivnosti su u pravilu bile normalne, ali s vremenom se pojavio problem.

Svaka osoba koja se upusti u nešto slično mora sama sa sobom biti iskrena po pitanju namjera. Primjerice, jesu li razgovori o izvrsno odrađenom projektu na poslu stvarno samo to ili postoji neki dublji motiv?

Zapitajte se jeste li potpuno iskreni prema sebi u ovakvim situacijama jer ponekad se želimo prepustiti mogućnostima bez da sami sebi priznamo što u konačnici planiramo.

Vaš partner ili partnerica mogu posumnjati da ti razgovori nisu samo obični razgovori o poslu, čak i kada oni to jesu. Problem s intuicijom je taj što se, ako vaš partner/ica vjeruje da postoji nevjera, problem može nastati čak i ako nevjere nema.

Najlakše rješenje ovog problema je izbjegavati situacije koje bi mogle dovesti do nečeg dubljeg od običnog razgovora s kolegom. Međutim, to je teže učiniti nego izgovoriti.

Seks Školica seksa: Top-savjeti stručnjaka za izvedbu vrijednu čiste petice

Slika nije dostupna Djevica s 37 godina: Slavna ljepotica koju zbog iskrenosti muškarci ne žele pozvati na spoj

ISKRENOST I TRANSPARENTNOST

Ipak, najbolji savjet za kvalitetnu vezu je taj da ako i sami mislite da bi vam neki odnos mogao stvoriti problem partnerom/partnericom, oko njega budite iskreni i transparentni.

Upoznajte vašu drugu polovicu s činjenicom da u vašem životu postoji netko s kim učestalo komunicirate. Ako vas druga strana napadne, a za to nema razloga, pokušajte ostati mirni i saslušati njezine razloge za zabrinutost bez da se branite.

Ako ste vi osoba koja ima neugodnu sumnju, iznesite je sa što je moguće manje optužbi. Usredotočite se na to kako se osjećate, a ne na no što vaš partner radi ili što vi nagađate da radi. Ne spominjite stvari za koje ne znate jesu li istinite.

Korisni je razgovarati i s obitelji i prijateljima i vidjeti kako se oni nose s takvim situacijama u vezama. Njihova iskustva i ideje mogu vam pomoći i dati vam drugačiju perspektivu.

Međutim, drugi nisu tu da bi glasali o onome što se događa u vašoj vezi. Vaš partner i vi ste ti koji trebate odlučiti što u vašim očima je problem, a što nije. Zato od prijatelja i obitelji možete zatražiti savjet, ali nemojte im davati moć u donošenju odluka u ovakvim situacijama.

Svaki par za sebe mora definirati vjernost i što im je prihvatljivo, a što nije u vezi.

Ključ je, dakle, i ovaj put u razgovoru.

RAZGOVARAJTE

Život je kompliciran, s gomilom suprotnosti i neslaganja. Parovima se događaju situacije u kojima se ne slažu oko definicije vjernosti, a posljedica toga mogu biti nesigurnosti, sumnje, povrijeđeni osjećaji, optužbe i prigovori.

Kada nam je netko važan, ne želimo ni pomišljati na to da bismo tu osobu mogli izgubiti i imamo pravo biti zaštitnički nastrojeni prema našoj vezi. Međutim, pretvaranje veze u "policijsku državu" nije zabavno niti je jamstvo sigurnosti.

Stoga - razgovarajte. S vremena na vrijeme popričajte o tome što trebate jedno od drugoga kako bi se osjećali sigurno u vezi. Učinite to i kada ste zabrinuti zbog svojih ili partnerovih postupaka. Ma koliko takav jedan razgovor bio težak, puno teža će biti situacija koja će nastati ako ga izbjegavate.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju