Najstarija zagrebačka kinodvorana Kino Europa u nedjelju zatvara svoja vrata.

Osim što nam je ovo kino omogućilo stotine sjajnih filmskih naslova koje nismo mogli gledati u niti jednom drugom kinu, ono je ugostilo brojne festivale posvećene idejama koje grad čine metropolom, a kino kultnim.

Tolerancija, prihvaćanje različitih i drugačijih, multikulturalnost samo su neke od njih. Uz to smo kino otkrili koliko nam bliski mogu biti i indijski film i portugalski film. Tamo smo upijali svaku riječ razgovora s Aleidom Guevarom, kćerkom slavnog Che Guavare, oskarovca Ralpha Fiennesa i mnogih drugih.

O otvorenosti i pružanju prilike možemo i sami svjedočiti jer portal Zadovoljna.hr je u toj kinodvorani po prvi puta zakoračio na veliko platno sa svojim videouratkom posvećenim dobitnicima nagrade Luka Ritz.

Uz miris kokica tamo smo snimali i Mani Gotovac koja je našim čitateljicama pasionirano govorila zašto treba čitati.

Zbog svega toga, ali brojnih drugih razloga, nadamo se da će se ipak naći načina da Kino Europa ne nestane iz našeg grada. Jer ukoliko se to dogodi, u Zagrebu će se ugasiti još jedno svjetlo koje nas je okupljalo i povezivalo.

Ukoliko želite pružiti podršku Kinu Europa, dođite danas u 19 sati ispred ulaza kina.

OKUPLJANJE GRAĐANA ZA SPAS VOLJENOG KINA

Naime, nakon što je objavljena vijest o zatvaranju kultnog kina, na Facebooku je počelo organiziranje okupljanja građana, u subotu u 19 sati pod nazivom "Nađemo se u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa".

Ajmo danas u 19 na piće s Matićem da vidimo možemo li spasiti voljeno kino, stoji, između ostalog, u opisu događaja na koji je, do 12 sati u subotu, više od tisuću ljudi potvrdilo dolazak.

DOPIS IZ GRADA

A kino Europa svoja će vrata zatvoriti u nedjelju, odlučila je Uprava kina i Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala (ZFF), organizacije koja upravlja tom zagrebačkom kinodvoranom.

Djelatnici ZFF-a su u petak, naime, primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europu u posjed Gradu Zagrebu, objavio je u subotu tportal.

U dopisu pročelnika Damira Lasića stoji kako je najstarijem zagrebačkom kinu "nužna adaptacija", no djelatnici ZFF-a tvrde kako su je već proveli sukladno svojim mogućnostima.

Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja. Miješaju se realitet i emocije, donijeli smo naprasnu odluku, izjavio je Boris T. Matić.

Iz ZFF-a su zato najavili zatvaranje kina Europa od nedjelje, 7. travnja.

Zbog toga se u Kinu Europa neće održati Festival tolerancije - JFF Zagreb, a kako sad stvari stoje, neće ugostiti ni Subersive Film Festival u svibnju, kao ni svjetski festival animiranog filma Animafest Zagreb u lipnju.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju