U užurbanoj svakodnevici roditelji često balansiraju između poslovnih i obiteljskih obaveza, a čini se kao da vremena za slobodne aktivnosti nikada nema dovoljno. Međutim, da bi se dijete pravilno kognitivno i emocionalno razvijalo, nužno je da provodi vrijeme sa svojim roditeljima ili starateljima.

Istraživanje s Odsjeka za pedagogiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pokazalo je da roditelji i djeca imaju različito poimanje slobodnog vremena.

Dok za roditelje slobodno vrijeme njihove djece podrazumijeva određene aktivnosti poput odlaska na neku sportsku aktivnost, glazbenu školu i slično, odnosno nešto što konkretno mogu vidjeti i mjeriti, djeca su svjesna toga da imaju mnogo više vremena u koje ulazi i dokolica – vrijeme u kojem ne rade ništa ili pak igraju igrice i slično. Istraživanje je došlo do zaključka da nedostatak provođenja zajedničkog vremena može dovesti do ozbiljnih poremećaja u ponašanju djeteta.

Stvaralačka igra utječe na kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj te razvoj jezika djeteta.

Iako su danas roditelji često prezauzeti s obzirom na radni tempo koji je zavladao životima suvremenog čovjeka, nužno je da provode slobodno vrijeme sa svojom djecom. Oni naprosto moraju biti dio slobodnog vremena svoje djece.

Djeca osjećaju kada se roditelj istinski zanima za njih, za njihove aktivnosti, prijatelje i emocije, kao što osjećaju i kada ih se samo radi reda pita jesu li oprali zube ili napisali domaću zadaću.

No hladni dani koji su nas snašli ovih dana idealni su za više kvalitetnog provođenja vremena unutar toplog doma. Jedna od aktivnosti kojima se možete okrenuti kao roditelj je izrada vašeg obiteljskog stabla. Osim što ćete popuniti sat-dva vremena i dijete naučiti sve o njegovim precima, ta će aktivnost zbližiti vas i dijete. To je nešto čega će se ono zauvijek sjećati.

Dijete će izradu obiteljskog stabla shvatiti kao igru što je iznimno važno jer stvaralačka igra utječe na kognitivni, emocionalni i socijalni razvoj te razvoj jezika. Također utječe i na pamćenje, kao i razvoj apstraktnog mišljenja.

U NEKOLIKO KORAKA DO OBITELJSKOG STABLA

Izrada obiteljskog stabla je najčešći oblik vizualne dokumentacije i postojanja neke obitelji, a vrlo je jednostavno napraviti ih s djecom. Štoviše, dovoljno vam je samo malo dobre volje, papir, nekoliko bojica ili flomastera te, prema želji, fotografije vaših predaka. Iako se obiteljska stabla mogu, dakako, izraditi i uz pomoć računalnih programa, preporučujemo da se ipak držite dobrog starog papira. To će i vama i djetetu biti odmor od ekrana na kojima ionako provodimo previše vremena, a dijete će uz pomoć bojica moći pokazati veću kreativnost.

La.la frames nudi personalizirana obiteljska stabla La.la frames nudi personalizirana obiteljska stabla (Foto: La.la frames)

Prije nego što krenete na izradu, razmislite o tome koliko generacija želite prikazati. Počnite od djeteta (ili djece) s kojim izrađujete stablo, a potom se granajte prema precima. Neka svaka generacija predaka bude prikazana u jednom retku kako bi se dijete lakše snašlo, a međusobno ih povežite linijama. Svakako navedite ime svake bake, tetke, strica i slično, a možete navesti i njihov datum i mjesto rođenja. U kvadratiće koji će ih označavati možete zalijepiti njihove fotografije ili pak ih dijete može samo nacrtati.

Dok izrađujete stablo, pričajte djetetu o anegdotama pojedinih članova obitelji. Prisjetite se priča koje ste vi čuli u svom djetinjstvu ili pak onih koje ste sami doživjeli s pojedinim članovima obitelji. Iako zasigurno u obitelji ima i loših uspomena, kao uostalom i u gotovo svakoj, tijekom izrade stabla usredotočite se samo na one pozitivne.

Roditelj mora biti dio slobodnog vremena svojeg djeteta.

Neka to budu priče ispunjene smijehom, veseljem i toplinom. Istaknite moguća postignuća pojedinih predaka ili nešto po čemu su bili posebni. Kako vrijeme izrade stabla bude prolazilo, primijetit ćete da i sami uživate u ovom procesu.

Nakon što pak završite taj svoj mali projekt, obiteljsko stablo stavite na djetetu vidljivo mjesto. Nađite neki od načina na koje možete izložiti njegov rad, a koji vam najviše odgovara. Tako će dijete znati da je to nešto što ste zajedno izradili i na što ste istinski ponosni.

Pretvorite obiteljsko stablo u umjetničko djelo
Jedan od kreativnih načina na koji možete obiteljsko stablo podignuti na još višu razinu i zauvijek ga sačuvati poput pravog umjetničkog djela krije se iza imena La.la frames.

Naime, Laura Gogoladze Žutić je nakon studentskih dana tražila nešto čime bi se bavila u slobodno vrijeme. Kao velika zaljubljenica u uređenje interijera i dizajn, osmislila je nešto potpuno drugačije – ilustracije obiteljskih portreta prema narudžbi.

Potom je pak došla na ideju izrade obiteljskih stabla na personaliziranim posterima.

Ideja obiteljskog stabla nekako je logično proizašla iz prvotne ideje. Sama želja da svojim klijentima ponudim nešto što će im poslužiti kao lijepa uspomena i dekorativni predmet, dobila je još jedno svojstvo, a to je edukacija najmlađih o njihovom porijeklu i precima. Osim toga, za njih je to gotovo svojevrsni animirani film s njihovom obitelji u glavnoj ulozi, govori nam osnivačica La.la framesa.

Kako kaže, reakcije klijenata su nadmašile njezina očekivanja, a najviše je veseli kada čuje koliko su djeca oduševljena njezinim radom.

I zato iskoristite preostale dane zimskih školskih praznika te prionite sa svojom djecom na istraživanje obiteljske povijesti. Ne samo što ćete svom djetetu pružiti vrijednu lekciju iz povijesti, nego ćete se i zbližiti te stvoriti nezaboravne uspomene. Jedna od njih zauvijek može naći mjesto na zidu vašeg doma.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju