Nemoguće je provesti božićne blagdane bez pjesme All I Want for Christmas is You. Ovaj božićni hit Mariah Carey koji danas ima kultni status pojavio se na tržištu 29. listopada 1994. godine, te je bio prvi singl s njezinog četvrtog studijskog albuma po imenu Merry Christmas.

Snimanje specijaliziranog božićnog albuma prije tridesetak godina činilo se kao čudan karijerni potez, a pogotovo među mladim pop umjetnicima. No, kraljica Božića, kako se Mariah Carey često naziva na društvenim mrežama, nije se dala smesti i svejedno to učinila uz podršku svojeg bivšeg supruga Tommyja Mottole.

Uz pjesmu All I Want for Christmas vežu se mnogi zanimljivi podaci, koje možda niste znali.

Pjesma je napisana za 15 minuta

Mariah Carey i njezinom suradniku Walteru Afanasieffu trebalo je samo 15 minuta da smisle akorde, strukturu i melodiju pjesme. Pisanje stihova potrajalo je nekoliko tjedana, a snimanje pjesme i nekoliko mjeseci. Walteru se pjesma isprva nije svidjela – mislio je da je melodija prejednostavna i prebanalna i da nikad neće postati hit.

Inspirirana je zvukom 60-ih

U glazbenom smislu, pjesma je inspirirana produkcijskim tehnikama Phila Spectora i grupama iz šezdesetih godina prošlog stoljeća kao što su The Ronettes i The Crystals.

Mariah je okitila dom u kolovozu da se „uživi“ u snimanje

Prije nego što je snimila vokale za pjesmu u ljeto 1994. godine, Mariah Carey je ukrasila cijeli dom i studio u New Yorku s blagdanskim dekorom poput okićenih jelki i lampica kako bi se uživjela u božićni duh.

Postala je broj 1. tek nakon 25 godina.

Nakon izlaska na tržište, pjesma se u SAD-u popela najviše do šestog mjesta ljestvice Billboard. U Ujedinjenom Kraljevstvu dosegla je broj 2. Ispred nje bila je samo pjesma Stay Another Day grupe East 17.

Zahvaljujući streaming servisima počela se pojavljivati na glazbenim ljestvicama i nekoliko desetljeća nakon izlaska. Da dosegne broj 1 na glazbenim ljestvicama u Sjedinjenim Američkim Državama trebalo joj je čak 25 godina. Zasjela je na prvo mjesto Billbordove ljestvice po prvi put u prosincu 2019. godine.

Mariah Carey Mariah Carey snimila je ovu pjesmu i kao duet s Justinom Bieberom (Foto: Profimedia)

Jedna od najprodavanijih božićnih pjesama ikada

All I Want for Christmas is You je jedna od najprodavanijih božićnih pjesama svih vremena, i trenutno 11-i najprodavaniji singl uopće prema statistici Nielson Musica. Prodano je više od 16 milijuna kopija diljem svijeta.

Mariah Carey zaradila je za mirovinu s ovom pjesmom

U 2017. godini magazin The Economist otkrio je kako je Mariah Carey od ove četverominutne pjesme zaradila 60 milijuna dolara. Svake godine na račun joj stigne još oko tri milijuna dolara od tantijema.

Mnogi su je obradili

Pjesma su obradili brojni poznati umjetnici poput Ariane Grande, Michaela Bublea, Miley Cyrus, Shania Twain, Kylie Minogue i drugih. I sama Mariah je nanovo snimila pjesmu kao duet s Justinom Bieberom 2011. godine za njegov album Under the Mistletoe.

Ima tri Guinnesova rekorda

Guinnessova knjiga rekorda je Mariah Carey dodijelila certifikat za tri rekorda za All I Want For Christmas is You 2019. godine. To je blagdanska pjesma s najvišim usponom na ljestvici U.S. Hot 100 solo izvođača, pjesma ženskog izvođača koja se najviše streamala na Spotifyju u 24 sata i božićna pjesma koja je provela najduže vremena u top 10 na britanskim glazbenim ljestvicama.

Tiha noć, sveta noć "Tiha noć, sveta noć": 205. rođendan pjesme koja je postala božićna himna

Klavir u božićnom ruhu Glasajte i odaberite najljepšu hrvatsku božićnu pjesmu

Božićni zvončići Priča o "Jingle Bells", prvoj pjesmi koja je izvedena u Svemiru

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju