Ako nađe malo slobodnog vremena u svom prenatrpanom rasporedu, njemačka kancelarka Angela Merkel danas će mirno proslaviti svoj 63. rođendan u društvu jednog samozatajnog muškarca

Kako najmoćnija žena na svijetu Angela Merkel započinje svoj dan? Svako jutro radi doručak svom suprugu.

Njemačka političarka privatni život drži podalje od medija i javnost je poznaje samo kao strogu kancelarku koja svojim odlukama utječe na svjetsku političku situaciju.

Angela Merkel privatni život drži podalje od medija.

Upravo je zato ova mala crtica iz njezine svakodnevice koju je neočekivano podijelila s novinarima dala uvid u drugo lice Angele Merkel.

Novinar njemačkog Spiegela upitao je njezina bliskog savjetnika je li ikada zaplakala od tuge ili bijesa i dobio vrlo diplomatski odgovor kako u njoj postoji "kompletni spektar emocionalnih oblika izražavanja". Time je dao naslutiti da je naoko vječno suzdržana kancelarka ispod maske stroge političarke jednako emotivna poput svih nas.

Najopuštenija je u društvu najbližih prijatelja koji jedini imaju priliku uživati u njezinoj britkosti i sjajnom smislu za humor, a svoju nježnu stranu pokazuje samo suprugu Joachimu Saueru.

Cijenjeni 68-godišnji kvantni kemičar i profesor na berlinskom sveučilištu Humboldt rijetko se pojavljuje u javnosti i tek povremeno doprati suprugu na neko važno događanje. Izbjegavao je davati intervjue tijekom kampanje uoči izbora 2005. godine na kojima je Angela odnijela pobjedu sa svojom strankom, a njezinu inauguraciju i polaganje zakletve pratio je na televiziji u svom laboratoriju.

Angela i Joachim upoznali su se 1981. godine, u vrijeme kada je njezin brak s mladim studentom fizike Ulrichom Merkelom već bio pred raspadom. Sljedeće godine Angela se razvela, a nakon toga započela vezu s Joachimom.

Par se vjenčao 1998. godine. Nikada nisu imali djece, ali Joachim ima dva sina iz prethodne veze. U slobodno vrijeme par voli zajedno slušati klasičnu glazbu i otići u kazalište, a godinama ljetuju u malenom talijanskom selu Sant'Angelo. Iako mu je zahvaljujući poziciji supruge dopušteno letjeti službenim avionom, on radije bira letove niskobudžetnih aviokompanija.

I dok se Joachim samo povremeno i nerado prima kuhače, Angela je vješta kuharica koja uživa u pripremi hrane. Poznato je da najviše voli juhu od krumpira i mesnu štrucu, a kada su u pitanju kolači najčešće radi pitu sa šljivama. Upravo je to omiljeni desert njezina supruga.

On se rijetko žali. Jedina stvar oko koje prigovara je količina mrvica na površini pite. Na kraju dana, ipak je on sin pekara, našalila se jednom prilikom.

Osim u kuhanju, kancelarka uživa i u vrtlarenju: Strastvena sam vrtlarica i uzgajam povrće u vlastitom vrtu. Nije to puno, ali dovoljno je za povremeni obrok.

Kada uhvate malo slobodnog vremena, Angela i Joachim najviše vole uživati u prirodi. Tijekom ljeta često odlaze na planinarenje, a zimi preferiraju duge šetnje nakon kojih se ugriju uz šalicu turske kave.

Uz potporu jedinog muškarca koji može izmamiti njezinu nježnost, najmoćnija žena na svijetu u mirnoj svakodnevici nalazi utočište od teških političkih kriza koje svakodnevno rješava.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju