Ugledate li negdje na livadi prekrasni gusti tepih sitnih bijelih cvjetića, vrlo vjerojatno je riječ o biljci gušarki, latinskog naziva Arabis, grmolikog oblika, koja stvara najljepši cvjetni pokrov. Posebno čarobno izgleda Arabis scopoliana, odnosno Skopolijeva gušarka, rasprostranjene na malom podruju jugoistočne Europe.

Galerija Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 6 Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 2 Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 4 +4 Arabis stvara najljepši cvjetni tepih

Grm Arabis scopoliana krasi planinske i pretplaninske travnjake i pašnjake, a u Hrvatskoj ga se može vidjeti u Lici i Gorskom kotaru. Kao i iberis, i Arabis se ponekad naziva "srebrna košara" zbog njegovih obilnih bijelih cvjetova, koji su i najčešći. Druga najčešća boja je ružičasta, a rjeđe ih se može vidjeti u ljubičastoj i žutoj boji.

Ljupki, sitni cvjetići mogu biti veličine do 1,5 centimetra, a cvjetaju od travnja do gotovo sredine ljeta, kada je grmlje prekriveno brojnim malim mirisnim cvjetovima. Arabis možete posaditi i u vlastitom vrtu uz razmnožavanje sjemenom ili dijeljenjem odraslih grmova.

Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 5 Arabis se ponekad naziva 'srebrna košara' zbog njehovih obilnih bijelih cvjetova (Foto: Shutterstock)

Najbolje će rasti i cvjetati na pjeskovitom i rastresitom tlu neutralne kiselosti. Voli vrlo sunčana mjesta, ali tolerira i lagano sjenoviti položaj, što je i u skladu s njegovim imenom jer se naziv roda Arabis odnosi na arapske zemlje, čemu je tako ili zbog njegovog porijekla, ili zbog prilagođenosti životu u suhom i pjeskovitim zemljištu.

Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 3 Arabis stvara najljepši cvjetni tepih (Foto: Living4media)

Za razliku od odraslog Arabisa koji treba zalijevati samo tijekom suše, mladi grmove traže više pažnje i u početku ih je potrebno često zalijevati. Ipak, kratkoročni nedostatak vlage podnijet će bolje od previše zalijevanja.

Odrasli cvjetovi imaju i jednu posebnu moć – zahvaljujući brzom rastu sami će istisnuti korov, "utapajući" ga svojim gustim tepihom.

Briga za gušarku je jednostavna, a zauzvrat ćete dobiti cvjetni pokrov koji zadivljuje svojom jednostavnom, nepretencioznom ljepotom, zbog čega se ovaj cvjetni grm savršeno uklapa u svaki vrt i dvorište. Ukrasna svojstva biljke čine je savršenom kao pokrivač tla, kamenjara ili dekoraciju uz rubove, a u njoj možete uživati sve do sredine ljeta.

Biljka Arabis stvara najljepši cvjetni tepih - 4 Ljupki, sitni cvjetići mogu biti veličine do 1,5 centimetra, a cvjetaju od travnja do gotovo sredine ljeta (Foto: Living4media)

Pogledajte jedno od najljepših dvorišta u Petrinji koje izgleda poput malog raja Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 16 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 19 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 3 +18 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 2

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju