Uređivanje okućnice najveća su strast i opsesija Vesne Muže koja sa suprugom, dva sina, kćerkom i svekrom te njihova dva psa, Molly i Ronnyjem živi u obiteljskoj kući u Petrinji. Njihova okućnica jedna je od najljepših u tom kraju, a svaki kutak dvorišta uređen je s puno ljubavi i pažnje.

Galerija Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 16 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 19 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 3 +18 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju

Ljubav prema cvijeću prati me kroz cijeli život, a sva moja kreativnost i želje počele su mi se ispunjavati kad smo doselili iz Siska u Petrinju 2005. godine i uz podršku cijele obitelji počeli stvarati jednu našu zajedničku priču ili još bolje rečeno bajku, govori Vesna Muža. Imaju malu obiteljsku tvrtku u kojoj sudjeluje većina obitelji te su trenutno u procesu otvaranja malog obrta koji će se baviti uređenjem okućnica.

Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 22 Jedno od najljepših dvorišta u Petrinji izgleda poput malog raja (Foto: Privatne fotografije)

O ljepoti njihove okućnice govori i činjenica da su 2012. godine dobili nagradu za najljepšu okućnicu grada Petrinje, a 2013. nagradu za njegovanje tradicije obiteljskog vrtlarstva. No, Vesna ističe kako to nikada nije niti radila zbog nagrada, nego zbog sebe i obitelji. U 18 godina provedenih u Petrinji kroz njeno dvorište veličine otprilike 600 četvornih metara prošla je hrpa različitog cvijeća i bilja. Od starinskog pa do modernog načina uređivanja, a nove ideje javljaju se iz godine u godinu.

Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 14 U ovom dvorišnom raju uživaju i ljubimci obitelji Muža, beaglovi Molly i Ronny (Foto: Privatne fotografije)

Od cvijeća imam svašta, od jednogodišnjeg poput pelargonija, surfinija, vodenika, verbena do trajnica poput Clematisa, javora, perunika, ukrasne i tužne vrba, hortenzije, bugenvilije, lavande, leptirovih grmova i puno zimzelenih ukrasnih grmova te oko trideset vrsta ruža, od stablašica, penjačica, niskih, grmolikih, nabraja Vesna. Ipak, najdraži joj je dio okućnice ispred kuće gdje su posađene ruže "Stara sorta niskih ruža".

Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 9 Raznoliko cvijeće najljepši je ukras dvorišta Vesne Muže iz Petrinje (Foto: Privatne fotografije)

One su u obitelji Muža prenošene iz generacije u generaciju više od 120 godina i na moje osobno zadovoljstvo krase još mnogo vrtova diljem Lijepe Naše, pa i u inozemstvu, ističe. U dvorište su stale i ljuljačka i poneka voćka te terasa i pecana u kojoj pripremaju jela s ražnja i roštilja te uživaju kao obitelj i s prijateljima i rodbinom u toplijem dijelu godine.

Najljepše dvorište u okolici Ludbrega za koje je zaslužna ogromna ljubav prema cvijeću Medicinska sestra Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 8 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 3 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 17 +13 Marija Ričko ima najljepše dvorište u okolici Ludbrega - 15

Zavirite u Sanjino dvorište pred kojim prolaznici redovito zastaju kako bi mu se divili Prelijepo uređeno dvorište Sanje Djaković iz Zrenjanina - 4 Prelijepo uređeno dvorište Sanje Djaković iz Zrenjanina - 8 Prelijepo uređeno dvorište Sanje Djaković iz Zrenjanina - 7 +5 Prelijepo uređeno dvorište Sanje Djaković iz Zrenjanina - 9

Uređivanje i briga oko dvorišta nije obveza, posao ili nekakvo dokazivanje, već čista ljubav prema svakom cvijetu, pupu ili latici. Vrijeme provedeno u dvorištu ispunjava me, gledajući kako se u njemu, zahvaljujući mojoj maloj pomoći, održava jedan sasvim drugi i ljepši život za razliku od onoga s druge strane ograde, opisuje svoj mali dvorišni raj Vesna Muža iz Petrinje.

Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju - 5 Dvorište Vesne Muže iz Petrinje jedno je od najljepših u tom kraju (Foto: Privatne fotografije)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju