Giorgio Armani u nedjelju je u tišini, bez glazbe, održao svoju modnu reviju u Milanu u znak poštovanja i solidarnosti s ljudima koji proživljavaju teške trenutke u rusko-ukrajinskom sukobu. Manekenke su šetale modnom pistom u jezivoj tišini koju je prekidao jedino pljesak publike.

Armani je tako postao prvi dizajner koji je svojom revijom odao počast ljudima u Ukrajini.

Moja odluka da ne koristim glazbu je znak poštovanja prema ljudima koji proživljavaju ovu tragediju u Ukrajini, objavio je dizajner na Twitteru.

Jedino što možemo jest poslati poruku da ne želimo slaviti dok se nešto tako užasno događa oko nas, rekao je na reviji 87-godišnji dizajner, vidno dirnut, kako prenosi Reuters.

Ženski i muški modeli predstavili su kolekciju jesen/zima 2022/2023. Poznati dizajner u sklopu revije predstavio je i nove modele haljina, bluza, a isticali su se dugi bijeli kombinezoni i cvjetni printovi.

Armanijeva revija tradicionalno zatvara Milanski tjedan mode, koji je ove sezone održan uglavnom uživo, umjesto putem digitalnih prezentacija kao ranije zbog pandemije. Sudjelovali su i Prada, Gucci, Dolce&Gabbana i druge modne kuće.

Giorgio Armani kolekciju je završio nekoliko tjedana prije nego što je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, ali u siluetama njegovih kreacija bilo je mekoće i mirnoće koje su odjekivale tišinom njihova okruženja.

Mislim da je odjeća postala čak i moćnija kroz tišinu, dodao je dizajner.

Kolekcija je pokazala eleganciju kroz redukciju. Lagano srebrno krojenje osciliralo je živom sivom bojom u odjevnim predmetima naglašenim samo suptilnim svjetlucanjem kristala. Dok su manekenke hodale, svilene suknje lagano su im se omotavale oko gležnjeva, a slojevi resa ukrašenih perlicama šuštali su u prostoru kojim je odjekivala tišina.

Krojevi i haljine konstruirane u kockastim printovima i intarziji prizvale su stil 1930-ih, simbol koji se ponavlja ove sezone. Taj motiv odražava Armanijev način razmišljanja tijekom procesa dizajna kolekcije na koju je bez sumnje utjecao eskalirajući strah od sukoba, koji je kulminirao prošlotjednom invazijom.

Za Armanija, međutim, ratno vrijeme nije samo referenca, već i sjećanje. Rođen 1934. godine u Italiji, Armani je imao jedanaest godina kada je završio Drugi svjetski rat. Proživio je rat, a tolerancija, diplomacija i elegancija koje utjelovljuju njegovo životno djelo, produkti su uma proizašlog iz ratnih posljedica.

Cate Blanchett Glamurozni Armani: Pet zlatnih modnih savjeta tvorca mode za crveni tepih

Osim Armanijeve verbalne izjave i geste šutnje na Milanskom tjednu mode, njegova kolekcija ima i tiho, poetsko dostojanstvo. U veljači 2020. njegov je brend bio prvi koji je otkazao reviju zbog opreza zbog Covida-19. Dvije godine kasnije, kao najstariji dizajner u modnoj industriji, još jednom je pokazao senzibilitet i odgovornost koje će postati dio njegove ostavštine kao čovjeka sa srcem na pravom mjestu.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju