Početkom sedamdesetih, Giorgio Armani bio je još samo jedan propali student medicine. U Milanu je najprije uređivao izloge da bi napredovao do dizajnera za modnu kuću Nino Cerutti. Prekretnica u njegovoj karijeri došla je s čovjekom po imenu Sergio Galeotti koji ga je ohrabrio u namjeri za osnivanjem vlastite modne marke

Galerija

I tako je Giorgio Armani prodao svoju Wolkswagen bubu, a od tog su novca, 1975. dvojica partnera otvorili ured - Sergio je bio zadužen za financije, a Giorgio za kreativu.

Danas, četrdesetak godina kasnije Giorgio Armani je sinonim za uspjeh, talijanski stil odijevanja, glamur i luksuz.

OD PIACENZE DO NASLOVNICE TIMEA

Perfekcionizam je stanje uma. Zašto ga se odreći?

--C.Giorgio Armani

Rođen je 1934. u Piacenzi, malom provincijskom gradiću na rijeci Po, a da će jednoga dana stvarati prekrasnu odjeću moglo se naslutiti još u najranijoj dobi.
S bratom je izrađivao lutke za njihove amaterske predstave. Logično, Giorgio je bio zadužen za minijaturne kostime.

Svjetsku slavu stekao je 1982. kada se kao drugi po redu modni dizajner u povijesti ovog uglednog časopisa, pojavio na naslovnici Timea. Prije njega to je uspjelo samo Christianu Dioru.

U povijesti mode zauvijek će ostati upamćen po tome što je žene oslobodio strogoće. Početkom osamdesetih, za njih je izumio ležerne jakne bez ovratnika i udobne hlače. Isto je omogućio i muškarcima, odmah po osnutku brenda.

Richard Gere u filmu 'Američki žigolo'
Richard Gere u filmu 'Američki žigolo' (Foto: Profimedia)

TVORAC MODE ZA CRVENI TEPIH

Ne trebate biti zamijećeni po eleganciji, ona je tu da ostanete upamćeni.

--C.Giorgio Armani

Jedna od značajnijih muških silueta u Armaniju zasigurno je ona glumca Richarda Gerea u filmu Američki žigolo. Taj mu je angažman, zajedno s kostimografijom koju je od radio za TV seriju Poroci Miamija, otvorio vrata Hollywooda.

Giorgio je tvorac tzv. mode za crveni tepih jer se pojavio baš u vrijeme kada su glumačke zvijezde poželjele upečatljivu odjeću koja više ne izgleda poput kazališnih kostima.

Zašto bi me trebao netko oblačiti?! To mogu raditi I sama, i tko je taj Giorgio Armani - bila je reakcija Michelle Pfeiffer kada joj je početkom osamdesetih dizajner ponudio svoje usluge. Skoro 35 godina kasnije, svatko tko je netko u Hollywoodu želi nositi njegove kreacije, a to je učinila i prije spomenuta Michelle, više od nekoliko puta.

Bilo je pitanje vremena kada će lansirati kolekciju visoke mode - Armani Prive imala je svjetsku premijeru 2005. u Parizu.

Njegova je odjeća jednostavna, izrađena od kombinacija neobičnih materijala u monokromatskim, neutralnim te najčešće hladnim tonovima. Ženama koje nose Armanija, aristokratski je stil u krvi, a njegove fluide kreacije samo naglašavaju njihovu ljepotu.

Giorgio Armani prezire današnju brzinu kojom se razvija moda, a u velikom intevjuu kojeg je prije par godina dao za GQ to je objasnio sljedećim riječima:
Razvijam se u vlastitom ritmu, jer žene i muškarci koje odijevam to od mene očekuju. Oni ne žele ideje koje samo funkcioniraju na pisti. I zato moda mora pronaći humaniji ritam.

Dizajner s manekenkama nakon revije Emporio Armani
Dizajner s manekenkama nakon revije Emporio Armani Foto: AFP

TOP 5 MODNIH SAVJETA SLAVNOGA DIZAJNERA

Danas Giorgio Armani slavi 83. rođendan. Svojim je radom promijenio tijek modne povijesti - moderno odijevanje nezamislivo je bez stilskih pravila ovoge legende modna dizajna.
U nastavku vam donosimo samo neka od njih:

1. Birajte neutralne materijale bez ukrasa. Iz modne perspektive, isplativiji su.

2. Razlika između stila i mode je u kvaliteti.

3. Cipele su najvažniji dio ženske garderobe.

4. Nemojte se pretjerano truditi kada odabirete odjeću. Ljudi s najviše stila izgledaju kao da se uopće nisu trudili.

4. Najbolje se slažu crna i tamnoplava. Odaberete li ovu kombinaciju boja, možete se poigrati krojevima i teksturama.

Glumica Cate Blanchett nosi Armani Prive (2014.)
Glumica Cate Blanchett nosi Armani Prive (2014.) Foto: Cover Images