Ashwagandha je moćna indijska biljka kojoj pripisuju čudotvorne moći. Korištenje njenog gomolja s provjereno pomlađuje, jača imunitet i pomaže tijelu boriti se protiv stresa.


Ashwagandha
(withania somnifera) je grm srednje veličine i crvenih plodova koja raste na predjelima Indije, Nepala, Pakistana, Šri Lanke i Bangladeša, a koja se stoljećima koristi kao pomoć u liječenju mnogih bolesti, ali i kao prirodni tonik za pomlađivanje.

Nosi nadimak indijskog ginsenga s kojim ne dijeli mnogo botaničkih sličnosti, no ima slično djelovanje, Ljudi koriste gomolj ove biljke za ojačavanje imuniteta, kao sredstvo za ublažavanje artritisa i prehlada, za liječenje nesanice, za poboljšavanje probave i pamćenja, a konzumira se i kao afrodizijak jer povećava libido kod žena i muškaraca. Otkrijte 10 moći kurkume koja može zamijeniti kutiju lijekova

Uravnotežuje hormonalnu neravnotežu

'Ashwagandha je jedna od najvažnijih ayurvedskih biljaka koja se tradicionalno koristi za tretiranje raznih simptoma i smatra se adaptogenom. Adaptogene biljke imaju sposobnost harmoniziranja i normaliziranja brojnih vitalnih funkcija organizma,' rekla nam je Martina Mandić iz bio&bio trgovina.



U Hrvatskoj se najčešće može naći u trgovinama zdrave hrane u obliku kapsula ili praha. Prah gomolja biljke ashwagandha povećava sposobnost organizma da se učinkovitije odupre negativnom utjecaju stresa, a dobro djeluje na uravnoteživanje hormona u organizmu, što može biti od velike koristi ženama. Ovdje saznajte tko je 'vještica' koja će pomesti 3 glavna ženska problema ljeti.

'Ženski organizam posebno je profinjen jer osim prirodnih ciklusa smjene godišnjih doba doživljava i svoje 'interne' cikluse kojima upravljaju hormoni,' dodaje Martina.

Kako konzumirati ashwagandhu?

Želite li uživati u blagonaklonom utjecaju ove biljke, preporučuje se popiti 1 čajnu žličicu (3 grama) praha ashwagandhe pomiješanu s 2 decilitra čaja, voćnog soka ili jogurta svakoga dana.

Ashwagandhu možete uzeti i u obliku kapsula. Dnevno se može popiti čak 6 kapsula koje sveukupno sadrže 3 grama praha što je propisana doza.

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju