Tko bi normalan stavio bebu da spava vani kad je sve okolo smrznuto? Ovisi što je vama normalno...

Skandinavci su poznati po tome da svoju djecu ostavljaju da spavaju vani, čak i kad su temperature zraka u minusu. Ta je praksa kod njih počela još 1940-ih kad je dojenačka smrtnost bila visoka, a kvaliteta zraka u kućama niska. Vjerovali su da će sunce i svjež zrak pomoći djetetu da izgradi dobar imunitet.

Pokazalo se da je to vjerovanje točno. Smrtnost u djece smanjila se tijekom sljedećih desetljeća, a Skandinavcima je spavanje vani ostalo u navici. Bebe u kolicima nerijetko drijemaju na svježem zraku dok njihovi roditelji piju kavu u zatvorenom prostoru, vidjeli ste te prizore barem na društvenim mrežama jer se svako malo netko od turista tome čudi.

Imaju li vaša djeca ili vi problema sa spavanjem, isprobajte tehniku prozračivanja sobe netom prije odlaska na počinak.

Tko je odrastao u Dalmaciji, zna da se zimi griju samo kuhinja i dnevni boravak, dok je ostatak kuće sibirskih uvjeta. Spavaće sobe su mrzle, a jedino što je toplo jest krevet. Slično je i u mnogim drugim krajevima Hrvatske, tamo gdje još nije uveden plin koji grije cijelu kuću.

@kaitlinklimmer Believe it or not, some families even chose not to heat their bedrooms in the winter here in Austria! We don’t go that far but cold being better for sleep is well documented. Research has shown that the body's core temperature naturally decreases as part of the body's preparation for sleep, and cooler ambient temperatures can support this process. Cooler ambient temperatures (between 60 - 63 degrees Fahrenheit, or 15 to 17 degrees Celsius) are associated with improved sleep quality and better regulation of the body's internal temperature during sleep. Another study found that cooler room temperatures helped improve sleep quality and reduce the amount of time it took for participants to fall asleep. And incredibly, a higher core body temperature has been associated with a - decrease - in restorative slow-wave sleep and subjective sleep quality. Obviously, everyone is unique and some people can’t sleep well in a cold room (especially if their pjs or blankets aren’t keeping them warm). But if it’s winter where you are, this is a pretty low-risk change to try out, just to see if it impacts your little one’s sleep or not! Harding, E. C., Franks, N. P., & Wisden, W. (2020). Sleep and thermoregulation. Current Opinion in Physiology, 15, 7–13. Kräuchi K. (2007). The thermophysiological cascade leading to sleep initiation in relation to phase of entrainment. Sleep medicine reviews, 11(6), 439–451. Kräuchi, K., Fattori, E., Giordano, A., Falbo, M., Iadarola, A., Aglì, F., Tribolo, A., Mutani, R., & Cicolin, A. (2018). Sleep on a high heat capacity mattress increases conductive body heat loss and slow wave sleep. Physiology & behavior, 185, 23–30. Okamoto-Mizuno, K., & Mizuno, K. (2012). Effects of thermal environment on sleep and circadian rhythm. Journal of Physiological Anthropology, 31(1), 14. #sleeptok #babysleep #thedanishwayofparenting #babysleeptips #toddlersleeptips #sleepingthroughthenight #bedtimeroutine #toddlerbedtimeroutine #sleepwithoutsleeptraining ♬ original sound - Kaitlin [Baby Sleep]

Vrućine nisu idealne za kvalitetan san. Ljeti rashlađujemo sobe do ludila ne bi li nam bilo što hladnije kad idemo spavati jer suh i topao zrak nerijetko znače da ćete se vrtjeti po krevetu do iznemoglosti. Zašto onda zimi grijemo te iste sobe do velikih temperatura?

Jer se nikomu ne smrzava. Dalmatinci u šali znaju reći da je najveći razlog zbog kojeg su ostali masovno u Zagrebu taj što tu postoji centralno grijanje i više se ne smrzavaju po kući. No ne znaju da možda zbog toga lošije spavaju.

Boso dijete na plaži "Molim vas, ne oblačite djeci papučice za plažu"

Brojni stručnjaci savjetuju obvezno luftanje, odnosno prozračivanje prostora prije odlaska na počinak. Cilj je da jako rashladite sobu radi boljeg spavanja. Bez brige, termofori će vam ugrijati krevet, tako da se i vi i djeca možete uvući u toplo.

Prozračivanje ima zaista puno pozitivnih učinaka, a dva su posebno bitna:

Bolji imunosni sustav 

Često boravimo u prostorima bez svježeg zraka, pa čestice cirkuliraju prostorom i tako lakše šire bakterije i viruse, a i povećavaju količinu CO2 u zraku. Čak i samo otvaranje prozora sobe pomaže da dijete stvori potrebna antitijela za borbu protiv infekcija. Brojna su istraživanja pokazala kako djeca koja spavaju na svježem zraku budu manje bolesna, posebice vrtićka djeca.

Umorna mama "Sad razumijem one šale koje sam čitala prije negoli sam postala majka, a koje su me blago iritirale: Ne znaš što je umor dok ne postaneš roditelj."

Bolji san

Zrak bogat kisikom izuzetno je povoljan za dobar san. No hladnoća je ta koja dodatno poboljšava kvalitetu sna. Naime, kako se dan bliži kraju, tako se i temperatura našeg tijela snižava, čime signalizira da je vrijeme da usporimo i odmorimo se. U hladnijem prostoru potičemo taj prirodni nagon tijela za snom jer hladnoća potiče proizvodnju melatonina, dok će vrela soba možda blokirati taj signal, pa će nam trebati dulje vremena da utonemo u san.

Ne samo da ćemo u hladnijem prostoru brže usnuti već će i kvaliteta tog sna biti bolja jer kako hladnoća snižava temperaturu tijela, usporava i metabolizam, a kao rezultat toga ne trošite puno energije tijekom sna i ne budite se tijekom noći.

Imaju li vaša djeca ili vi problema sa spavanjem, isprobajte tehniku prozračivanja sobe netom prije odlaska na počinak. Dok pripremate djecu za krevet, ostavite prozore u sobi širom otvorene, a u krevet im ubacite termofor. Djeca će se brzo ušuškati u topli krevetić dok će zrak oko njih biti svjež i poticajan za spavanje, a sve to pozitivno će utjecati i na imunitet.

Nakon što tako stavite djecu spavati, isto napravite i za sebe. Isprobajte to, posebno ako imate problema s nesanicom i čestim prehladama.

Spavanje na hladnoći Spavanje na hladnoći zdravo je za velike i za malene (Foto: Barbara Slade Jagodić)

Još lakše do inspiracije uz omiljene teme. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju